Do przygotowania tego smakowitego deseru nie potrzeba ani dużo składników, ani dużo czasu. Mimo to potrafi zachwycić smakiem i skraść podniebienie na tyle, iż z chęcią sięgamy po kolejny kawałek. Składniki należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Ciasto jest gotowe w kilka minut, a reszta to tylko pieczenie.
REKLAMA
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Babka majonezowa na Wielkanoc. Jakich składników będziesz potrzebować?
Do przygotowania tego smakowitego deseru używamy tylko kilku podstawowych składników, które większość z nas ma stałe w swoich kuchniach. Aby upiec puszystą babkę majonezową na Wielkanoc, będziesz potrzebować poniższych produktów:
90 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
140 g cukru białego
140 g majonezu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
bułka tarta lub kasza manna do wysypania formy
Babka majonezowa - przepis krok po kroku na bajecznie prosty deser
Wypiek sprawdzi się doskonale, o ile szukamy deseru, który można przygotować na ostatnią chwilę. Jak zrobić ciasto na babkę majonezową? Przepis jest następujący:
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia
Składniki delikatnie mieszamy
W drugiej misce umieszczamy cukier i wbijamy jajka
Miksujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa
Dodajemy majonez i delikatnie mieszamy, aby połączył się z pozostałymi składnikami
Do masy dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy
Formę do babki dokładnie smarujemy olejem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą
Ciasto przelewamy do formy
Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Pieczemy przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka)
Studzimy w wyłączonym piekarniku przez ok. 15 minut, a następnie wyjmujemy i odwracamy na drugą stronę, aby ciasto wyszło z formy
Całkowicie wystudzoną babkę dekorujemy
Zobacz też: Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis
Babka majonezowa - Ewa Wachowicz proponuje lukier pomarańczowy do dekoracji
Desery wielkanocne są zwykle bardzo dekoracyjne i kolorowe. Taka właśnie może być także nasza babka majonezowa. Ewa Wachowicz na swojej stronie podaje przepis na lukier pomarańczowy do dekoracji babki czekoladowej. Będzie on świetnie pasował także do naszego wypieku. Do przygotowania lukru będą potrzebne:
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
cukier puder
Sok z pomarańczy umieszczamy w misce. Dodajemy cukier puder w takiej ilości, aby sok mógł go ''zebrać'', zachowując półpłynną konsystencję. Tak przygotowanym lukrem polewamy babkę i dekorujemy dodatkowo np. płatkami migdałowymi.
Które ciasto świąteczne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.