Boeuf bourguignon — gastronomicznym ambasadorem Francji

ifrancja.fr 2 tygodni temu

Według najnowszego sondażu, wołowina po burgundzku (boeuf bourguignon) została wskazana przez największą liczbę Francuzów (39%) jako danie najlepiej reprezentujące kuchnię francuską na świecie.

Na drugim miejscu znalazł się gulasz z fasoli i mięsa 31% (cassoulet), a podium zamyka cielęcina w białym sosie 22% (blanquette de veau).

W pierwszej dziesiątce znalazły się także: konfitowana kaczka 20% (confit de canard), alzacki bigos 17% (choucroute), naleśniki i placki gryczane 17% (crępes i galettes), raclette 16%, rosół z mięsem i warzywami 16% (pot-au-feu), ślimaki po burgundzku 15% (escargots de Bourgogne) oraz prowansalska zupa rybna 13% (bouillabaisse).

Najrzadziej wymienianie przez Francuzów potrawy to: warzywny gulasz 9% (ratatouille), zupa cebulowa 5% (soupe à l’oignon), flamandzki gulasz wołowy 5% (carbonade flamande), sałatka nicejska 4% (salade niçoise) oraz tatar 2% (steak tartare).

Jeśli chodzi o kulinarne regiony Francji, za najbardziej gastronomiczny uznano południowy zachód 41% (Sud-Ouest), który wyprzedził Lyon (33%) i Bretanię (26%). Mimo silnej pozycji restauracji, aż 70% Francuzów preferuje gotowanie w domu, choć prawie 40% przyznaje, iż regularnie jada poza domem.

Wśród najbardziej lubianych szefów kuchni prym wiodą znane postacie telewizyjne: Cyril Lignac (43%), Philippe Etchebest (41%) oraz Alain Ducasse (25%).

Sondaż przeprowadzono na reprezentatywnej grupie 1000 Francuzów w wieku od 18 do 75 lat w dniach 21–24 marca 2025 roku.

Idź do oryginalnego materiału