
Pieczesz czasami torty? Pewnie ciasta biszkoptowe ze słodkimi kremami zdecydowanie częściej lądują na twoim stole. Przepisów na idealny biszkopt jest bez liku i na pewno wiesz, jak się go robi. Gdy będzie Ci potrzebny spód do tortu, koniecznie zajrzyj do tego przepisu. Maderski wariant składa się z nieco innych składników niż klasyk, ale przez cały czas zachowuje idealną miękkość i wilgotność, zupełnie jak biszkopt z najlepszej cukierni. Nasączanie też nie jest konieczne. Sprawdź przepis na biszkopt maderski.
Jeśli biszkopt do tortu, to tylko maderski
Ten wypiek z pozoru wygląda jak oryginał. Jednak istnieje pewien kontrast między nim, a klasycznym biszkoptem. Do ciasta z tego przepisu dodaje się dość dużo masła. Dzięki temu zachwyca smakiem i konsystencją – jest niesamowicie wilgotne. Tak więc nasączanie blatów nie jest konieczne. Maderski biszkopt świetnie nadaje się do tortów oraz pozostałych słodkich przekładańców. Doskonale smakuje choćby solo. Wystarczy polać go rozpuszczoną czekoladą i deser do kawy gotowy.
Biszkopt maderski – przepis krok po kroku
Lista składników:
» 350 g cukru pudru
» 450 g mąki tortowej
» 6 jaj
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
» skórka z 2 cytryn
» 350 g miękkiego masła
Wykonanie:
Umieść w naczyniu mąkę, proszek do pieczenia, sodę – wymieszaj i przesiej.
Rozcieraj masło, wsyp cukier puder i znów ucieraj – powinien powstać puszysty krem. Dalej mieszając, łącz masę z jajkami, dodając je stopniowo. Na koniec miksuj wszystko przez 2 minuty. Dodaj sypką mieszankę z mąką, a także startą skórkę z cytryn. Mieszaj mikserem masę, aż stanie się spójna i aksamitna.
Przelej ją do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, a później włóż do piekarnika. W temperaturze 180°C piecz biszkopt przez 60 minut (do suchego patyczka). Wypiek po upieczeniu zostaw w blaszce przez ok. 10 minut. Wyciągnij go i umieść na kratce. Gdy wystygnie, możesz go przekroić, lekko polać ponczem i przełożyć dowolną masą. Smacznego!