Resztki chleba nie muszą się marnować, a mogą stać się podstawowym składnikiem przepysznej przekąski na słodko. To klasyczny pomysł, który niektórym znany jest z czasów dzieciństwa. Pora powrócić do tamtych chwil i ponownie oddać się rozkoszy ciepłym chlebkiem, który jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Do tego pełen zapachu cynamonu i cytrusów.
Chrupiące kromki chleba z patelni. Szybki deser na słodko
Jeśli szukasz pomysłu na słodką przekąskę, a w twoim chlebaku zalega czerstwy chleb, właśnie znalazłeś rozwiązanie. Choć brzmi to dość nietypowo, to prawdą jest, iż z wykorzystaniem chleba można stworzyć słodką przekąskę, która swoje źródło ma w kuchni hiszpańskiej. Raz przygotowana na stałe ląduje w jadłospisie dla całej rodziny.
To szybki i łatwy sposób na uniwersalny przysmak, który sprawdzi się jako deser, drugie śniadanie czy smaczne małe co nieco do kawy bądź herbaty. W dodatku to ekonomiczne rozwiązanie i sposób na niemarnowanie jedzenia, na które w dzisiejszych czasach zwraca się coraz większą uwagę.
Zobacz także: To ciasto zawsze wychodzi i zachwyca wszystkich gości. Koniecznie zrób na weekend
Jak przygotować słodką przekąskę z chleba? To prostsze niż myślisz
Do przygotowania przekąski najlepiej sprawdzi się pszenne, jasne pieczywo. Najlepiej, aby było one czerstwe, dzięki czemu lepiej wchłonie płyny i nie rozpadnie się przy namoczeniu. Przygotowane kromki po usmażeniu będą wyjątkowo chrupkie na zewnątrz, a aksamitnie wilgotne i miękkie w środku.
Chcąc przygotować tę słodką przekąskę, zwaną często hiszpańskimi tostami, potrzebujesz następujących składników:
- 8-9 kromek czerstwego chleba pszennego lub bagietki
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 laska cynamonu
- Skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
- Olej do smażenia
Spróbuj również: Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Hiszpańskie tosty na słodko — sposób przygotowania
Mając czerstwe kromki chleba, przygotowania zacznij od podgrzania w rondelku mleka z cukrem, laską cynamonu i skórką z cytryny. Płyn doprowadź do wrzenia, a następnie pozostaw na chwilę, aby mleko nabrało aromatu cynamonu i cytrusów.
Po usunięciu z płynu laski cynamonu i skórki z cytryny, namocz kromki chleba w mlecznej mieszance. W następnej kolejności obtocz je w rozbełtanych jajkach.
Pozostaje już tylko smażyć kolejne kromki chleba na rozgrzanym oleju i średnim ogniu. Wystarczy 2-3 minuty z każdej strony, aby chleb nabrał złocistego koloru. Po ściągnięciu z patelni odsącz kromki chleba z nadmiaru tłuszczu dzięki papierowego ręcznika. Pyszna i słodka przekąska w stylu hiszpańskim gotowa. Smacznego!
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe