Biofermenty w kosmetologii
Wciąż rosnące zainteresowanie kosmetykami naturalnymi pociąga za sobą poszukiwania kolejnych niekonwencjonalnych rozwiązań w przemyśle kosmetycznym. Jednym z takich nowości na rynku są biofermenty.
Biofermenty otrzymywane są w procesie fermentacji ziół, owoców i roślin. W zależności od rodzaju fermentacji (np.: octowa, mlekowa, alkoholowa) i wybranej rośliny możemy wyprodukować substancje o adekwatnościach:
– rozjaśniających
– antyoksydacyjnych
– nawilżających
– przeciwzapalnych
– przeciwzmarszczkowych
Dzięki temu wskazują wysoki potencjał pielęgnacyjny. Są z powodzeniem wykorzystywane w terapii trądziku, AZS, nadwrażliwości i innych zaburzeń skórnych.
Do najważniejszych substancji aktywnych pozyskiwanych na drodze fermentacji w produktach kosmetycznych zalicza się głównie enzymy, ekstrakty drożdżowe i bakteryjne – na przykład coraz częściej stosowane pro- i prebiotyki wspierające skórny mikrobiom.
Najnowszymi substancjami z rodziny biofermentów są:
– Fermentowany ekstrakt z granatu – enzym przyspieszający proces odnowy komórkowej i działający antyoksydacyjnie
– Sfermentowana woda ryżowa – nawilża i odżywia. Łagodzi podrażnienia i pomaga przywrócić skórze miękkość dzięki zawartości licznych aminokwasów i minerałów
– Ekstrakt z fermentowanej soi – rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt. Mocno odżywia i nawilża skórę.
Biofermenty zyskują coraz większą popularność ze względu na liczne zalety:
– ich produkcja nie obciąża środowiska
– proces ich wytwarzania charakteryzuje się dużą wydajnością przy niewielkich kosztach
– jako substrat do produkcji wykorzystuje odpady biomasy roślinnej idąc w duchu zero waste
– cechują się wysoką skutecznością i biokompatybilnością ze skórą
– są pozbawione substancji toksycznych