O losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu – genialny. Tylko ta gorycz… Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, iż na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, iż piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł. Polecam więc użyć do bigosu Guinnessa, który jest delikatniejszy i jest przecież używany do wielu potraw. Parę lat temu zrobiłam z nim gulasz wołowy, goryczy ze-ro. Bigos już wylądował w zamrażalniku, łudzę się, iż jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę.

Składniki:
1 kg kapusty 
0,5 kg kiszonej kapusty 
0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 
2 cebule 
4 ząbki czosnku 
440 ml piwa Guinness 
2 szklanki wody 
garść suszonych grzybów 
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka cząbru 
1 łyżeczka majeranku 
4 ziarna ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
3 ziarna jałowca 
sól 
pieprz 
olej rzepakowy   
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na noc. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną białą kapustę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Kiszoną kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go) i wrzucamy ją do garnka z białą kapustą. Dodajemy liście laurowe, poszatkowane grzyby razem z zalewą, ziele angielskie, jałowiec, słodką paprykę i wodę. Gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Ja gotowanie bigosu rozłożyłam sobie na dwa dni. Na drugi dzień kroimy kiełbasę w półplasterki i smażymy do zrumienienia. Dodajemy ją do kapusty, razem z piwem, koncentratem, cząbrem, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą, gotujemy znowu 1,5 godziny. Pod koniec gotowania spróbujcie czy wszystko gra. o ile jest mało słony – dodajcie sól, za mało kwaśny – dodajcie sok z kiszonej kapusty, itd. I pilnujcie go podczas gotowania, żeby się nie spalił. W razie potrzeby dolewajcie wody. 
Podobne przepisy:
Bigos staropolski
Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy
Bigos z cukinią i kurczakiem
Bigos z wieprzowiną
Bigos ze słodkiej kapusty z kabanosami

![Bal Wszystkich Świętych u św. Józefa w Świdnicy [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/bal-Wszystkich-Swietych-sw.-Jozef-Swidnica-3-listopada-2025-19.jpg)











