Biały nalot na ogórkach kiszonych. Wiele osób się go obawia. Słusznie?

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: biały nalot na ogórkach kiszonych - Pyszności; foto: Canva


Pragniemy dzisiaj rozwiązać odwieczny dylemat: czy biały nalot na ogórkach kiszonych to pleśń, czy normalny objaw fermentacji? Odpowiedź jest jednoznaczna, a jeżeli przepadasz za kiszonkami, to jej poznanie jest absolutnie konieczne.

Ogórki kiszone to pierwszy przysmak, za którym zaczynamy tęsknić podczas dłuższych wyjazdów za granicę. Na zachodzie nie jest łatwo je kupić, ponieważ umiłowali je głównie mieszkańcy Europy wschodniej i środkowej. I chyba nie ma narodu, który jadłby ich więcej, niż Polacy.

biały nalot na ogórkach kiszonych – Pyszności; foto: Canva

Ponieważ jednak lubimy mieć kontrolę nad tym, co jemy, ogórki kiszone często przygotowujemy sami. Niejednokrotnie można przecież spotkać się z opinią, że kiszonki z supermarketów w niczym nie przypominają ogórków z przepisu babci. My się pod tym podpisujemy i każdemu doradzamy przygotowanie swojej własnej beczki czy słoików z ogórkami. Zanim jednak się za to weźmiesz, musisz się dowiedzieć, czym jest biały nalot, który bardzo możliwe, iż się tam pojawi.

Biały nalot na ogórkach kiszonych

Na wstępie ważna informacja: pleśń jest szkodliwa. Jej następstwami mogą być niestrawności i zatrucia pokarmowe, dlatego należy się jej wystrzegać. I jeszcze jedno: ogórki kiszone nie są odporne na te grzyby, które — w przypadku np. niedomkniętego słoika — mają dużą szansę się tam pojawić. Na szczęście nie objawiają się wcale białym nalotem.

Biały nalot na ogórkach kiszonych to nic innego jak bakterie kwasu mlekowego, czyli to, co w tych przetworach najzdrowsze. Dalszej części na pewno już się domyślasz: oczywiście możesz zjadać takie ogórki bez żadnych obaw. A choćby więcej: takie ogórki są najlepsze i jedz ich jak najwięcej!

Pleśń na ogórkach kiszonych

biały nalot na ogórkach kiszonych – Pyszności; foto: Canva

Skoro biały nalot mamy już odhaczony, warto w tym miejscu opisać to, jak tak naprawdę wygląda pleśń na kiszonkach. Taki grzyb nie ma zwykle jednolitego koloru, a przeważają w nim odcienie niebieskiego, zieleni i szarości.

Podczas kiszenia ogórków można zauważyć jeszcze jeden niepokojący objaw: biały kożuch fermentacyjny. Chociaż nie jest on toksyczny sam w sobie, to trzeba się go jak najszybciej pozbyć, bo może źle wpłynąć na smak i trwałość ogórków.

Rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału