Białe pręgi na mięsie? To powinno zwrócić Twoją uwagę, lepiej go nie kupuj

5mindlazdrowia.pl 1 rok temu

Mięso z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. W porównaniu do innych mięs jest mniej kaloryczne, tańsze i łatwe w przygotowaniu. Nic więc dziwnego, iż tak często ląduje na naszych talerzach. Jednak jak się okazuje nie tak łatwo znaleźć dobrej jakości mięso z kurczaka. Pewien szczegół powinien zwrócić Twoją wagę.

Zwróć na to uwagę – białe pręgi

źródło: Stowarzyszenie Otwarte Klatki

Gdy zauważysz na mięsie białe pręgi, lepiej go nie kupuj. Mimo, iż taki kawałek mięsa nie jest dla człowieka szkodliwy, to zawiera zdecydowanie mniej białka i składników odżywczych. W zamian dostaniesz ilość tłuszczu większą choćby o 200 proc. w porównaniu z mięsem bez białych włókien.

Skąd na mięsie biorą się białe pręgi?

źródło: Stowarzyszenie Otwarte Klatki

Białe pręgi na mięsie z kurczaka są oznaką choroby białych włókien. Dotyczy ona kurczaków hodowlanych czyli tzw. brojlerów i powstaje w wyniku zbyt szybkiego wzrostu tych zwierząt. Białe włókna można porównać do rozstępów. Mięśnie zwyczajnie nie nadążają za nienaturalnie szybkim wzrostem kury.

źródło: Stowarzyszenie Otwarte Klatki

Sztucznie podkręcony wzrost drobiu pociąga za sobą również inne konsekwencje. Mięso z białymi pręgami ma zdecydowanie słabszą jakość niż jego klasyczny odpowiednik bez białych pręgów. Zwierzęta w przeciągu swojego krótkiego, ale szybkiego życia, nie są w stanie przyswoić odpowiedniej ilości cennych składników odżywczych, oraz prawidłowo się rozwinąć. Przez co mięso z tych zwierząt jest mniej wartościowe. Ponadto choroba białych włókien wpływa na zawartość tłuszczu, którego jest więcej choćby o 224 proce, natomiast białka mniej o 9 proc.

Hodowcy zapewniają, iż mięso z białymi włóknami nie jest szkodliwe dla ludzi i wytwarzane jest zgodnie z wymaganymi normami. Czy powinno napawać nas to optymizmem, skoro jednocześnie ten rodzaj mięsa nie jest dla naszego organizmu odżywczy.

Białe włókna w 99,1 proc sprzedawanych porcji mięsa

Stowarzyszenie Otwarte Klatki postanowiło sprawdzić poziom występowania białych włókien na mięsie w supermarketach. Okazało się, iż skala problemu jest naprawdę duża. Opakowania z filetami z kurczaka sprawdzono w 5 popularnych sklepach w Polsce: Biedronce, Lidlu, Kauflandzie, Netto oraz Aldi.

źródło: Stowarzyszenie Otwarte Klatki

Pracownicy wykonali łącznie prawie 1000 zdjęć w 40 sklepach (od 170 – 220 w każdym sklepie). Wyniki były zaskakujące. Białe pręgi na mięsie znajdowały się na aż 99,1 proc. przebadanych porcji filetów z piersi kurczaka.

źródło: Stowarzyszenie Otwarte Klatki

Następnym razem, gdy będziesz kupował mięso z kurczaka przyjrzyj mu się dokładniej!

Idź do oryginalnego materiału