Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna

top.pl 20 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


To ostatni dzwonek na przygotowanie menu na Święta Wielkanocne. Może warto nie tylko wrzucić białą kiełbasę do żurku, ale również przygotować ją jako samodzielnie danie? Musimy jednak uważać, bo w trakcie pieczenia potrafi zrobić się sucha. Jak uniknąć kulinarnego faux pas? Sprawdź już teraz.

Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć ciast, tj. mazurek czy babka, ale też wytrawnych dań z białą kiełbasą w roli głównej. Tym razem przedstawiamy przepis na jej pieczoną wersję, a także wskazówkę, dzięki której nie będzie sucha jak wiór.

Co zrobić, żeby biała kiełbasa nie wyszła sucha?

Na początek warto zastanowić się, dlaczego biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia i jeszcze do tego pęka. Otóż winy należy upatrywać w zbyt wysokiej temperaturze.

W piekarniku rozgrzanym do bardzo wysokiej temperatury białko ścina się, a tłuszcz z mięsa w mgnieniu oka ulega wytopieniu, przez co finalnie kiełbasa jest sucha, twarda i po prostu niesmaczna. Taka sytuacja może mieć miejsce nie tylko w trakcie pieczenia, ale też i podczas gotowania.

Najlepiej więc piec ją w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wówczas mięso upiecze się równomiernie bez pękania i wysuszenia.

Żeby to danie wielkanocne wyszło smaczne, przed pieczeniem konieczne jest umieszczenie białej kiełbasy w zalewie. Dzięki temu będzie soczysta, zarumieniona i aromatyczna.

Przepis na pieczoną białą kiełbasę

Składniki:

  • 1 kg surowej kiełbasy;
  • 3 cebule;
  • 50 ml jasnego piwa;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • 3 łyżki musztardy francuskiej;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku;
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

Na początek wkładamy białe kiełbasy do naczynia żaroodpornego. Między nimi umieszczamy pokrojone w pióra cebule.

W kolejnym kroku robimy zalewę, czyli łączymy jasne piwo, sos sojowy, musztardę francuską, miód, suszony majeranek i pieprz. Tak przygotowaną mieszanką polewamy mięso i pieczemy je pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia i pieczemy białą kiełbasę przez kolejne 45 minut. Podajemy ją z chrupiącym pieczywem lub z gotowanymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi czy kiszoną kapustą.

Zobacz też:

​Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył

Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, iż wszyscy oblizują talerze

Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody

Idź do oryginalnego materiału