Biała kiełbasa w 10 minut. Tak dobra, iż zjesz podwójną porcję

shareinfo.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: biała kiełbasa


fot. screen Youtube @Liubov_Sazonova

Biała kiełbasa to nie lada specjał. O jej istnieniu zwykle przypominamy sobie dopiero w okolicy świąt Wielkanocnych. Szkoda, bo umiejętnie przyrządzona potrafi zachwycać smakiem. Przed świętami zwykle brakuje nam czasu w przygotowanie dań z białą kiełbasą od a do z. Na szczęście istnieją przepisy takie jak ten, które zajmują mało czasu i robią piorunujące wrażenie. Potrawę w wersji „last minute” zrobisz w zaledwie 10 minut i zachwyci wszystkich!

Potrawy z białą kiełbasą są z reguły proste do zrobienia. Najważniejsze, by wędlina miała wysoką jakość. Dlatego już na etapie zakupu oceń jej skład. Idealna biała kiełbasa zawiera dużo wieprzowiny i trochę przypraw (pieprz, sól, majeranek, czosnek). Od wędlin o różowym czy białym odcieniu lepiej trzymać się z daleka. Mogą zawierać masę szkodliwej dla zdrowia chemii. W przypadku białej kiełbasy mile widziany jest raczej szary kolor, a im mniej składników na liście, tym lepiej.

Przepis na białą kiełbasę w 10 minut

Składniki:
» 4 łyżki sosu pieczeniowego,
» 8 sztuk surowej białej kiełbasy.

Wykonanie:
Na patelni dobrze podgrzej sos – powinien mieć płynną konsystencję. Włóż do niego 8 sztuk surowej kiełbasy i smaż je na niewielkim gazie, systematycznie obracając, aby zezłociły się ze wszystkich stron.

Po 10 minutach zdejmij patelnię z kuchenki i wykładaj kiełbasę na talerze. Podawaj jeszcze ciepłą, np. z ulubionymi dodatkami.

Białą kiełbasę możesz też przyrządzić w piekarniku. Umieść wszystkie sztuki w formie żaroodpornej i polej sosem pieczeniowym. Nastaw temp. 180 st. C. i piecz danie przez 20 minut.

Idź do oryginalnego materiału