Hitem w naszym domu jest biała kiełbasa zapiekana z pieczarkami. Robimy ją średnio co 2 tygodnie. Przygotowałam jej letnią wersję tzn. zamiast pieczarek użyłam kurek. I wiecie co, kiełbaska wyszła równie pyszna i aromatyczna.
JAK CZYŚCIĆ KURKI?
Najpierw kiełbasę zapiekamy pod przykryciem dzięki czemu idealnie się zaparzy, pozostanie soczysta. Następnie naczynie odkrywamy i pozwalamy mięsu się zarumienić. Oprócz smacznej kiełbaski otrzymujemy pyszne duszone kurki...mmm...coś pysznego. Tak zapieczoną kiełbasę podajemy z pieczywem i lekką surówką np. z kiszonej kapusty lub kiszonym ogórkiem.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- 1 kg białej kiełbasy,
- 3 cebule,
- 1kg oczyszczonych kurek,
- 1 łyżka masła,
- SOS:
- 60ml wytrawnego białego wina,
- 1 i ½ łyżki musztardy Horcica,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- Szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Większe kurki kroimy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebule i kurki. Smażymy razem kilka minut aż cała woda z grzybów wyparuje. Pod koniec doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. jeżeli nie mamy takiej dużej patelni to grzyby smażymy na dwa razy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W dużym prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone kurki z cebulą. Na wierzch układamy kiełbasę. Kiełbasę polewamy łyżeczką przygotowanym sosem (polewając po kiełbaskach). Naczynie żaroodporne przykrywamy i całość zapiekamy przez 60 minut.
Następnie zdejmujemy przykrycie i całość zapiekamy jeszcze 30 minut. Po tym czasie kiełbasa powinna się ładnie zarumienić. Gdyby jeszcze nie była rumiana to możemy jeszcze ją podpiec przez kilka minut.
Życzę smacznego!
Biała kiełbasa pieczona z kurkami