Biała kiełbasa pieczona. Przepis na wielkanocną potrawę. Wyśmienite danie idealne z cebulą

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/AlexPro9500 


Biała kiełbasa to tradycyjny produkt podawany na śniadanie wielkanocne. Najczęściej zaparzona biała kiełbasa dodawana jest do zupy. Zachęcamy, aby tym razem do żurku lub barszczu białego dodać kilka plastrów pieczonej białej kiełbasy z cebulą. Zobacz przepis na białą kiełbasę pieczoną.

Pieczona biała kiełbasa – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 60 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy białej,
  • 3 cebule,
  • 100 g boczku wędzonego.

Sos:

  • 100 ml wody lub bulionu warzywnego,
  • 20 ml octu jabłkowego,
  • 20 g musztardy dijon,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić białą kiełbasę w piekarniku?

Przygotowanie:

  1. Do naczynia żaroodpornego należy włożyć białą kiełbasę.
  2. Cebulę należy obrać, umyć, cienko posiekać np.: w piórka i ułożyć na kiełbasie.
  3. Wodę z octem należy wymieszać z musztardą i przyprawami. Sos dokładnie wymieszać i polać nim białą kiełbasę.
  4. Boczek trzeba pokroić w grubszą kostkę i rozłożyć na białej kiełbasie.
  5. Białą kiełbasę należy piec pod przykryciem. W połowie zdjąć pokrywkę zmienić funkcję piekarnika na grillowanie i piec jeszcze 10-15 minut, aż kiełbasa będzie zarumieniona.

Sprawdź także: Biała kiełbasa w piwie na obiad. Wyśmienity przepis na domowe biesiadowanie. Znakomity sposób na mięsną ucztę

Sposób podania

Pieczona biała kiełbasa znakomicie smakuje podawana z musztardą, sosem chrzanowym albo sosem czosnkowym. Białą kiełbasę można jeść z kromką świeżego chleba razowego, z bułką kajzerką albo z kremowym purée ziemniaczanym. Podczas śniadania wielkanocnego pieczoną białą kiełbasę można podawać do żurku, barszczu białego albo jako danie główne ze świeżo tartym chrzanem.

Przyprawy do białej kiełbasy

Warto postawić na tradycyjne zioła i przyprawy. Biała kiełbasa świetnie smakuje doprawiona ziołami prowansalskimi, tymiankiem, kminkiem, kminem rzymskim i rozmarynem. Osoby lubiące ostrzejsze smaki mogą sięgnąć po ostrą papryczkę chili lub pieprz cayenne.

Czytaj także: Chrzan wielkanocny nie ma sobie równych. Zobacz przepis i 5 potraw, które nie obędą się bez dawki pikantnego korzenia

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału