Bez tego dania nie wyobrażam sobie kuchni kaszubskiej. Robiła je moja prababcia

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kaszubskie golce- Pyszności


Golce kaszubskie to prosty i tani przepis na ziemniaczane kluski. Świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.

Prosty sposób na ziemniaki

Kuchnia kaszubska wielu osobom kojarzy się przede wszystkim ze śledziami pod różną postacią. Nie brakuje w niej dań prostych, tanich i skomponowanych z łatwo dostępnych składników. Kaszuby obejmują tereny aż od od Półwyspu Helskiego, do ziem powiatu chojnickiego, w swój zasięg łapiąc również Trójmiasto. To właśnie takie umiejscowienie ma duży wpływ na to, jak wygląda kuchnia. Kaszubi uznawani byli i są za ciężko pracującą grupę. W menu nie może więc zabraknąć szybkich, prostych i dodających dużo energii dań. Jedną z takich potraw są golce. To nic innego jak proste ziemniaczane kluski, które przygotowuje się z ugotowanych wcześniej pyr. To tradycyjne danie świetnie wpisuje się w nurt „zero waste”. Co więcej, śmiało możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.

Kaszubskie golce- Pyszności/ źródło: ziemniakczykartofel

Golce kaszubskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g surowego, wędzonego boczku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • kiszona kapusta z marchewką

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz ze skórki i umyj. Połowę z nich ugotuj, drugą część zetrzyj na tarce i odciśnij do osobnego naczynia nadmiar wody. Nie wylewaj jej jednak do zlewu- ma w sobie sporo cennej skrobi, dzięki czemu wykorzystamy ją później w naszym przepisie. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z surowymi, startymi ziemniakami. Dodaj jajko oraz wodę pozostałą po odsączeniu ziemniaków i wymieszaj. jeżeli masa jest zbyt rzadko, to zagęść ją mąką ziemniaczaną. Dopraw solą oraz pieprzem.

Golce kaszubskie- Pyszności

W garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Łyżką wykładaj porcje przygotowanej masy i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty od momentu, gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Ugotowane kluseczki serwuj w towarzystwie okrasy z boczku oraz kiszonej kapusty z marchewką. Udekoruj natką pietruszki lub opcjonalnie podsmażoną cebulką.
Smacznego!

Przepis na leniwe kluski jak za dawnych lat znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału