Władze Gandawy w Belgii zaproponowały mieszkańcom nietypowy sposób na recykling świątecznych drzewek – ich konsumpcję. W ramach kampanii ekologicznej zachęcano do przygotowania potraw, takich jak zupa z igieł sosny, nawiązująca do skandynawskiej tradycji kulinarnej. Pomysł wywołał jednak burzę w mediach społecznościowych i ostrzeżenia ze strony Belgijskiej Federalnej Agencji Żywnościowej (FASFC).
Ekologiczna kampania, niebezpieczne skutki
Twoja choinka jest jadalna, pod warunkiem, iż nie jest cisem i nie została zabezpieczona ognioodpornym sprayem – napisano w mediach społecznościowych Ghent Climate City.
Na propozycję władzy Gandawy odpowiedziało FASFC, która apeluje o niekorzystanie z pomysłu władz, uprzedzając, iż spożycie części choinki może mieć śmiertelne skutki.
Choinki nie są przeznaczone do tego, aby skończyć w łańcuchu pokarmowym – wyjaśniła w oświadczeniurzeczniczka FASFC Helene Bonte.