Nie będę Was oszukiwać, ale to nie są zdrowe batoniki. Mają dużo cukru, dużo masełka. Ale są odrobinę zdrowszą wersją słodyczy z uwagi na użycie płatków owsianych i owoców. Aczkolwiek są tak pyszne i proste do zrobienia, iż musicie je zrobić! Wszyscy zajadaliśmy się nimi z apetytem
Batoniki owsiane z miodem i malinami (flapjacks)
Przepis na te owsiane batoniki wywodzi się z kuchni angielskiej. Ich nazwa to flapjacks. Najprostsza wersja flapjacks zakłada użycia tylko: owsa, masła i cukru oraz golden syropu. Do takich owsianych batoników można dodawać przeróżne składniki: bakalie, czekoladę, owoce.
Jako ciekawostkę powiem Wam, iż zmniejszyłam ilość cukru o połowę, a batonik i tak jest bardzo słodki. Nie wyobrażam sobie go ze 150g cukru. Aczkolwiek ma to swoje konsekwencje. jeżeli zmniejszamy ilość cukru to batonik robi się mniej sztywny.
Batoniki owsiane z miodem i malinami (flapjacks)
Batoniki są pyszne, miło maślane, wspaniale pasują tutaj kwaśne maliny - idealnie przełamują ten słodki smak. Można zajadać się nimi w formie deseru. A można podać je w zdrowszej wersji z jogurtem lub skyrem albo w wersji jeszcze bardziej kalorycznej (jak to robią Anglicy) - z bitą śmietaną.
Batoniki owsiane z miodem i malinami (flapjacks)
Więcej przepisów na batoniki
- Batoniki kokosowe z białą czekoladą
- Batoniki z kaszy jaglanej z masłem orzechowym i czekoladą
- Cytrynowe wegańskie batoniki
- Batoniki ciasteczkowe z nutellą i masłem orzechowym
Batoniki owsiane z miodem i malinami (flapjacks)
Pyszne i szybkie do przygotowania słodkości z zaledwie kilku składników.
Batoniki owsiane z miodem i malinami (flapjacks)
Składniki:
- 150g masła,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 75g cukru,
- 4 łyżki miodu (60g),
- 300g płatków owsianych górskich,
- 100g mrożonych malin
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra - dół. Foremkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia.
W rondelku umieszczamy masło, oba rodzaje cukru i miód. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy. Gdy masa się zagotuje i pojawią się bąbelki to wyłączamy gaz i do rondelka od razu wsypujemy płatki owsiane. Mieszamy dokładnie do połączenia. Masę przekładamy od razu do foremki, wyrównujemy, ale nie ugniatamy zbyt mocno. Następnie w ciasto owsiane wciskamy maliny.
* Lepiej użyć malin mrożonych niż świeżych. Maliny świeże przy wciskaniu w masę owsianą mogą się po prostu rozwalić.
Ciasto pieczemy do zarumienienia, około 25-30 minut. Po upieczeniu pozwalamy mu ostygnąć. Wyjmujemy na deskę i kroimy w batoniki. Przechowujemy do 3 dni. Smacznego!
Batoniki owsiane z miodem i malinami (flapjacks)
Inspiracja