Bardzo dużo, dużo, średnio czy mało. Ile piją warzywa?

radiokielce.pl 9 godzin temu
Zdjęcie: Wiosna pachnie koperkiem


Nawet około 80 metrów sześciennych wody może wyparować dziennie z roślin uprawianych na jednym hektarze ziemi. Duża masa wegetatywna, czyli między innymi masa liści, łodyg potrzebuje codziennie, oprócz składników pokarmowych, ogromnych ilości wody. Dostarczenie jej uprawom jest konieczne. Które rośliny potrzebują jej najmniej, a które najwięcej?

– Zakładając plantację warzyw warto poznać wymagania roślin względem zapotrzebowania na wodę. Wymagania wodne można podzielić na kilka kategorii. Są rośliny o bardzo dużym zapotrzebowaniu na wodę, są takie które są w kategorii dużego zapotrzebowania, średniego czy małego – informuje Małgorzata Miłek, ekspert z ŚODR.

Warzywa o bardzo dużym zapotrzebowaniu na wodę to: brokuł, kalafior, kalarepa, kapusta wczesna, ogórek, rzodkiewka, sałata, seler.

Warzywa o dużym zapotrzebowaniu na wodę to: cebula, czosnek, fasola szparagowa, brukselka, kapusta późna, papryka, pomidor karłowy, por, ziemniak wczesny.

Warzywa o średnich potrzebach wodnych to: chrzan, dynia, groch zielony, jarmuż, marchew, pietruszka, rabarbar.

Warzywa o małych potrzebach wodnych to: burak ćwikłowy, pomidor wysokorosnący, szparag.

– Z reguły im płytszy system korzeniowy, tym większe zapotrzebowanie na wodę. Warzywa korzeniowe jak marchew czy pietruszka najwięcej wody potrzebują w okresie intensywnego przyrostu masy wegetatywnej – informuje Małgorzata Miłek.

Idź do oryginalnego materiału