Bakłażan faszerowany będzie lepszy od cukinii, ale tylko jeżeli nie pominiesz jednej czynności

g.pl 4 dni temu
Bakłażan, który nazywany jest też oberżyną lub gruszką miłości, coraz częściej gości na polskich stołach. Choć przez lata był niedoceniany, dziś zyskuje na popularności, a szczególnie chętnie przyrządzamy go w wersji faszerowanej. Bakłażan faszerowany to danie, które świetnie łączy w sobie prostotę przygotowania oraz wyjątkowy smak. Świetnie sprawdzi się jako kolacja, sycący obiad czy wykwintna przystawka na przyjęciu.
Bakłażan przekrojony na pół, wydrążony i wypełniony smakowitym nadzieniem to propozycja na danie, którego po prostu musicie spróbować. Całość warto zapiec w piekarniku, co sprawi, iż farsz zyska niebywały aromat, a sam bakłażan zmięknie. Sprawdźcie nasze propozycje i przekonajcie się sami, jak wybornie może smakować bakłażan faszerowany.


REKLAMA


Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką


Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Jedną z najpopularniejszych propozycji jest bakłażan faszerowany mięsem mielonym. Wystarczy, iż podsmażysz cebulę, czosnek i mięso (najlepiej jeżeli wybierzesz wołowe lub drobiowe), dodasz ulubione przyprawy i odrobinę przecieru pomidorowego. Następnie farsz umieszczasz w wydrążony bakłażanie, a całość pieczesz z żółtym serem. To świetny pomysł na szybki obiad, który syci i cieszy podniebienie. jeżeli chcesz, aby danie było lżejsze, wybierz mięso z indyka i dodaj do farszu więcej warzyw.


Bakłażan faszerowany warzywami to idealna propozycja na obiad dla wegetarian
Dla tych z was, którzy wolą opcje bezmięsne, świetnie sprawdzi się bakłażan faszerowany warzywami. Do farszu możecie użyć cukinii, papryki, pomidorów, kukurydzy czy czerwonej fasoli. Wystarczy, iż warzywa podsmażycie na oliwie, przyprawicie według upodobania, a następnie nadziejecie bakłażana. Pieczenie w piekarniku sprawi, iż smaki świetnie się połączą. Dodatkowo całość możecie posypać tartym serem mozzarella. Taki wariant potrawy to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i bomba witaminowa. Bakłażan faszerowany wegetariański to idealny posiłek dla osób dbających o linię i zdrowie.


Pieczony bakłażan faszerowany – przygotuj go z nami krok po kroku
Chcesz, aby pieczony bakłażan faszerowany zagościł na twoim stole? Poniżej przedstawiamy ci przepis krok po kroku.
Do przygotowania dania wybierz bakłażany średniej wielkości, jędrne i o gładkiej skórce. Następnie warzywa przekrój na pół i wydrąż miąższ tak, aby nie zrobić dziury. Tak przygotowane bakłażany solimy i odstawiamy na około 20 minut, dzięki czemu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. W międzyczasie możesz przygotować farsz. Wybierz warzywa według swojego uznania. Na średnim ogniu podsmaż wybrane mięso lub pomiń ten krok, jeżeli wybierasz wersję wegetariańską. Następnie nadziej bakłażany przygotowanym przez siebie farszem, a całość posyp serem mozzarella. Bakłażany piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.


Pieczony bakłażan faszerowany może być serwowany z jogurtem greckim lub sosem czosnkowym. Wierzch możesz posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Bakłażan faszerowany to doskonały sposób na smaczny, pożywny i zdrowy posiłek. Niezależnie od tego, czy wybierzesz wersję z mięsem, czy warzywami danie to będzie niezwykle smaczne i aromatyczne, a także pożywne. Spróbuj nieco poeksperymentować i dopasować składniki do własnych upodobań. Jesteśmy przekonani, iż to danie zagości w twojej kuchni na stałe!
Zobacz też: Krokiety z pieczarkami i serem na obiad. Dodaj ten składnik, a smak farszu będzie bardziej wyrazisty
Idź do oryginalnego materiału