Babka ziemniaczana

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Poznaj tradycyjną babkę ziemniaczaną z tartych ziemniaków oraz kiełbasy lub boczku. Znakomity pomysł na tani, szybki, syty i pyszny obiad. Smakuje idealnie na gorąco lub odgrzaniu na patelni. jeżeli lubisz tradycyjną, polską kuchnię to wypróbuj ten przepis.

W dzieciństwie babkę ziemniaczaną bardzo często piekła moja mama oraz babcia. Do dziś pamiętam ten cudowny zapach pieczonej babki. To tanie, proste i smaczne danie dla całej rodziny. Ostatnio chodzą za mną smaki na ziemniaczane potrawy. Były już placki z gotowanych ziemniaków, placki ziemniaczane na grubych oczkach, kluski śląskie. Teraz postanowiłam upiec tradycyjną babkę z dużą ilością kiełbasy. Taka moja mała podróż do smaków dzieciństwa. Do babki ziemniaczanej bardzo lubię śmietanę, a jak mam więcej czasu, to przygotowuję sos czosnkowy. W dalszej części przepisu dowiesz się z czym można ją jeszcze podawać.

Babka ziemniaczana – składniki.

Kaloryczność potrawy: 155 kcal w 100g.

  • 2kg ziemniaków *
  • 400g dobrej kiełbasy lub surowego boczku (najlepiej po 200g boczku i kiełbasy)
  • 3 łyżek mąki pszennej (ewentualnie bułki tartej)
  • 2 średnie jajka
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżki smalcu do podsmażenia mięsa
  • po 1 łyżeczce: soli, majeranku, świeżo zmielonego pieprzu, słodkiej papryki.

(*) jeżeli używasz młodych ziemniaków, to dodaj dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Sposób wykonania babki ziemniaczanej.

Do przygotowania babki potrzebować będziemy blaszki o wymiarach 22 x 22cm (maksymalnie 22cm x 28cm) lub keksówki oraz o długości 21cm. Przyda się także tarka lub maszynka do przecierania ziemniaków. Z babką ziemniaczaną jest jak z bigosem. Z pewnością każdy ma swój sprawdzony, domowy przepis. Zobacz jak krok po kroku przygotować tradycyjną babkę ziemniaczaną z dużą ilością drobno pokrojonej kiełbasy lub boczku.

Ziemniaki i cebulę obieram. Następnie ścieram na drobnej tarce i wrzucam do miski.
Czosnek obieram i siekam drobno dzięki noża.

Kiełbasę lub boczek kroję w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucam pół łyżki smalcu gęsiego i podsmażam chwilę na patelni. Nie ma znaczenia czy podsmażymy lekko czy na rumiano. Po podsmażeniu odstawiam do lekkiego ostygnięcia.

Zlewam wodę z masy ziemniaczanej. Ja na przykład przykrywam miskę pokrywką i zlewam wodę tak jak przy odcedzaniu ugotowanych ziemniaków. Młode ziemniaki są bardziej wodniste, dlatego dokładnie zlej wodę i dodaj dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Do odciśniętej z wody masy ziemniaczanej wsypuję 3 łyżki mąki pszennej, wbijam 2 jajka i dodaję przyprawy oraz posiekany czosnek. Całość mieszam np drewnianą łyżką. Następnie wrzucam już lekko ostudzoną kiełbasę z boczkiem.

Masę ziemniaczaną przekładam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Zamiast papieru do pieczenia możesz także blaszkę wysmarować tłuszczem pozostałym na patelni i obsypać bułką tartą.

Nagrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni C. Piekę przez 100 – 120 minut w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół. W zależności od piekarnika pod koniec pieczenia zalecam kontrolować i wyciągnąć gdy babka się zarumieni. Babka jest zarumieniona na zewnątrz i wilgotna w środku. Gdy jest gorąca trudno się kroi, dlatego pozostawiam ją do lekkiego ostygnięcia. Taka według mnie jest najsmaczniejsza.

Babkę podałam z gęstą śmietaną. Zobacz wskazówkiz czym jeszcze podawać tą sytą potrawę.

Wskazówki. Z czym podawać babkę ziemniaczaną?

Jak już napisałam na wstępie, najpopularniejszą formą jest podanie babki ziemniaczanej z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Idealnie pasuje także sos czosnkowy lub sos grzybowy. Do babki bardzo często podaję ogórki kiszone lub kapustę kiszoną.

Jak długo piec babkę ziemniaczaną? Ja swoją babkę piekłam przez niecałe 2 godziny z grzałkami góra i dół. Im niższa babka ziemniaczana, tym krótszy czas pieczenia. Dużo także zależy od naszego piekarnika. Zalecam pod koniec pieczenia obserwować babkę i wyciągnąć, gdy się ładnie zarumieni.

Idź do oryginalnego materiału