Babka cytrusowo-makowa

codojedzenia.pl 3 tygodni temu

To nie żadna makowa panienka, tylko konkretna babka cytrusowo-makowa z charakterem! Nie wiem jak Wy, ale ja mam absolutnego bzika na punkcie połączenia maku z cytrusami – zwłaszcza w babce. Babka to taki wdzięczny wypiek – niby prosta, a jednak daje pole do kulinarnego szaleństwa. Tym razem poszłam na całość i dorzuciłam sok z limonki, mak i… cukinię. Tak, dobrze czytacie – cukinię! Tego jeszcze na blogu codojedzenia nie było.

Mak, limonka i… cukinia? – babka cytrusowo-makowa w nowej odsłonie

Cały tydzień byłam chora i nie wychodziłam z domu – jedyną moją rozrywką była zmieniająca się co godzinę pogoda… mojego samopoczucia. Gotowałam więc z tego, co akurat miałam pod ręką. Lodówkę wyczyściłam do cna, a w miarę jak znikały zapasy, wracało też moje zdrowie. Magia? A może placebo w wersji kulinarnej?

Nie ukrywam – gotowanie z gorączką i cieknącym nosem to nie jest szczyt moich marzeń. Mięśnie bolały choćby od kichnięcia, ale… przeżyłam! I wiecie co? Ta babka postawiła mnie na nogi. Dosłownie. choćby wyczułam wszystkie smaki, więc to na bank nie był covid.

Nie taka zwykła babka! Ta ma charakter, mak i cytrusy!

Babka cytrusowo-makowa to dla mnie wypiek idealny – szczególnie do weekendowej kawki, tej pierwszej, jeszcze w pidżamie, z rozczochraną fryzurą i planami na „nicnierobienie”. Mam tylko nadzieję, iż nie upiekłam jej zbyt wcześnie… Bo wiecie jak to jest – niby do jutra, a tu nagle „zniknęła”, bo ktoś w nocy szukał czegoś do herbaty.

Do tej wersji dorzuciłam cukinię – trochę dla zdrowia, a trochę dla odstraszenia domowników. Jak usłyszą „cukinia w cieście”, to od razu kręcą nosem. Ale spokojnie, do jutra zapomną, a potem będą się zastanawiać, co sprawia, iż ta babka jest taka wilgotna i delikatna. Cukinia to zresztą świetny zamiennik dla śmietany czy mleka. Nie odciskam jej specjalnie – niech odda swoje soczyste wnętrze na służbę wypiekowi! Smaku nie ma, ale kolor podkręca ciasto jak należy.

A mak? No wiadomo – trochę chrzęści w zębach, ale to właśnie on robi cały klimat. W połączeniu z limonką tworzy duet doskonały – cytrusy i mak to jest naprawdę niesamowita para. Jak Fred i Ginger, tylko iż jadalna.

Testujemy! Babka cytrusowo-makowa na poprawę humoru – foremki w gotowości!

Uwielbiam piec babki. Serio. I to nie tylko dla smaku, ale też z powodu… foremek! Mam ich całą armię – mniejsze, większe, z kominkiem, bez, z falbanką, w kropki, w ząbki… No istna foremkolandia. Najbardziej lubię ten moment, kiedy ciasto już się upiekło, stygnie i można w końcu odwrócić formę. Zawsze trzymam kciuki, żeby wyszło idealnie i nie straciło formy przy lądowaniu na talerzu. Bo babka to nie tylko smak – to też forma sztuki.

Ostatnio wpadły mi w ręce foremki na większe babeczki. No nie mogłam się powstrzymać – musiałam je dziś przetestować. I wiecie co? Wyszły super! Przeszły chrzest bojowy z wynikiem celującym. Teraz mogę szaleć do woli – do następnej foremki, z kominkiem czy bez, a najlepiej znowu z czymś ekstra… może babka cytrusowo-makowa z odrobiną bazylii? Kto wie, kto wie…

Babka cytrusowo-makowa na oleju

Drukuj
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 50 min 50 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Babka

150 ml oleju rzepakowego

2 jajka

sok z 1 limonki

200 g cukinii startej na grubych oczkach

1 łyżka waniliowego ekstraktu

250 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

300 g pszennej mąki

3 łyżki maku

szczypta soli do smaku

Lukier cytrusowy

80 g cukru pudru

2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180ºC na termoobieg. Foremkę z kominkiem o objętości 1,5 l posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
  2. Przygotować dwie miski. Do jednej zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Dodać jajka, waniliowy ekstrakt, cukier, sól, olej rzepakowy, sok z limonki i połączyć.
  3. Do drugiej miski odważyć mąkę. Dodać mak, proszek i sodę do pieczenia. Wymieszać trzepaczką i dodać do mokrych składników. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
  4. Upieczoną babkę ostudzić w formie.
  5. Cukier puder utrzeć z sokiem z limonki. Polukrować babkę i posypać makiem do dekoracji, opcjonalnie. Pokroić na kawałki. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału