Kochani, w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam dziś przepis na śmietankową babkę budyniową. Będzie idealna na świąteczny stół - do kubka herbaty czy kawy. Robi się ją tak jak ciasto ucierane. Jest dość szybka i prosta do zrobienia. I w tym wpisie pragnę życzyć Wam radosnych, spokojnych świąt wielkanocnych spędzonych w gronie najbliższych.
Babka budyniowa
Więcej przepisów na babki
- Babka ajerkoniakowa
- Babka z białą czekoladą
- Jogurtowa babka piaskowa
- Babka cappuccino
Babka budyniowa
Pyszna babka ucierana idealna na świąteczny stół.
Babka Budyniowa
Składniki:
- BABKA:
- 200g masła,
- 250g cukru,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 300g mąki pszennej,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (2*40g),
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g),
- 75g mleka,
- POLEWA (opcjonalnie):
- 50g płynnej kremowej śmietanki 30%,
- 125g białej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jajka, mleko wyjmujemy z lodówki minimum 2 h wcześniej i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.
Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Chyba, iż używamy formy silikonowej wówczas nie ma potrzeby jej smarowania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Następnie dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników i otrzymania gładkiego ciasta. Do formy babkowej wykładamy ciasto, wyrównujemy.
Babkę pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Gdyby babka zaczęła się spiekać to w trakcie pieczenia przykrywamy ją folią.
Po około 30 minutach od wyłączenia piekarnika babkę możemy wyjąć ostrożnie z formy i pozostawić na kratce, aby równomiernie stygła. Gdy całkowicie ostygnie to polewamy ją przygotowaną gęstniejącą polewą z białej czekolady. Smacznego!
POLEWA CZEKOLADOWA: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietance:
Przygotowanie polewy z białej czekolady
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 5-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
Babka budyniowa
Babka budyniowa