Co wolicie piec – babeczki czy klasyczną babkę z owocami? Ja przyznam, iż uwielbiam piec jedno i drugie, bo każde ma swój urok i smak. Dzisiaj jednak mam dla Was coś wyjątkowego – babeczki truskawkowe z nadzieniem frangipane. Są pyszne, mięciutkie i delikatnie migdałowe.
Słodka klasyka z twistem – babeczki truskawkowe i frangipane
Frangipane to kremowe nadzienie na bazie mielonych migdałów, które zwykle wykorzystuję do tart z owocami. Tym razem postanowiłam połączyć je z soczystymi truskawkami i zamknąć wszystko w formie uroczych babeczek. Efekt? Po prostu niebo w ustach!
Podróże inspirują – prosto z piekarnika babeczki truskawkowe z nutą migdałów
Dzisiaj po prostu nie mogłam się powstrzymać – upiekłam babeczki truskawkowe z frangipane. Na babeczki, cupcakes, muffinki, czy jakkolwiek je jeszcze nazwać, napatrzyłam się podczas mojego tegorocznego pobytu w USA. Tam to przysmak na każdą porę dnia – śniadanie, deser, a podejrzewam, iż i kolację też ogarniają w tej formie.
Będąc w Waszyngtonie trafiliśmy do małej kafejki o nazwie Georgetown Cupcake Factory – i powiem Wam, iż ta „fabryka” wcale nie była na wyrost. Półki aż uginały się od babeczek w najróżniejszych smakach, a kawa była tylko dodatkiem do tego całego słodkiego szaleństwa.
Truskawki, migdały i magia pieczenia – wszystko w jednej babeczce
Zanim jednak zabrałam się za pieczenie, okazało się, że… moje papierowe papilotki się skończyły. Już myślałam, iż zamiast babeczek będzie babka, ale wtedy wpadłam na pomysł: zrobię papilotki sama z papieru do pieczenia! Na szczęście miałam akurat taki ładny, dekoracyjny – idealny ratunek w sytuacji awaryjnej.
Babeczki pięknie wyrosły do góry, truskawki puściły trochę soku, a frangipane dodało cudownego, migdałowego smaku. No i ta migdałowa posypka… Udało mi się choćby pokroić migdały ze skórką na cieniutkie plasterki. Ekstra aromat i chrupkość!
Jeśli lubicie domowe babeczki w nieco mniej oczywistych wersjach, to koniecznie spróbujcie babeczek z awokado, delikatnych, wilgotnych i zaskakująco pysznych. Dla osób na diecie bezglutenowej mam coś specjalnego – bezglutenowe muffiny z pistacjami, które wcale nie ustępują klasycznym wypiekom. A jeżeli Waszym klimatem są cynamonowe nuty i smak szwedzkich bułeczek, to pokochacie muffinki cynamonowe.
Na blogu znajdziecie jeszcze wiele innych sprawdzonych przepisów na muffinki wszelkiej maści od owocowych po orzechowe, klasyczne i bardziej szalone. Macie ochotę na pieczenie? No to do dzieła, piekarnik czeka!

Babeczki truskawkowe z frangipane
DrukujSkładniki:
Nadzienie frangipane
60 g niesolonego masła, miękkiego
65 g cukru brązowego
50 g mąki migdałowej z blanszowanych migdałów
1 duże jajko
Babeczki
1 duże jajko
120 g niesolonego masła, roztopionego
120 g jogurtu greckiego
100 ml mleka
150 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do smaku
200 g truskawek, pokrojonych w kostkę
3 łyżki płatków migdałowych do posypania
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na frangipane wymieszać łyżką lub zmiksować mikserem.
- Przygotować dwie miski. Do jednej odważyć mąkę, dodać cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlać mleko i jogurt – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wbić jajko, dodać rozpuszczone masło, a następnie całość wymieszać trzepaczką balonową. Dodać cukier i ponownie wymieszać.
- Na koniec dodać pokrojone truskawki i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je do połowy ciastem. Na środek każdej porcji nałożyć łyżkę frangipane, a następnie dopełnić masą maślano-jajeczną.
- Na wierzch każdej babeczki wcisnąć kilka kawałków truskawek i posypać plasterkami migdałów.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC (termoobieg) i piec przez około 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie. Całkowicie ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!