Babeczki truskawkowe z frangipane

codojedzenia.pl 18 godzin temu

Co wolicie piec – babeczki czy klasyczną babkę z owocami? Ja przyznam, iż uwielbiam piec jedno i drugie, bo każde ma swój urok i smak. Dzisiaj jednak mam dla Was coś wyjątkowego – babeczki truskawkowe z nadzieniem frangipane. Są pyszne, mięciutkie i delikatnie migdałowe.

Słodka klasyka z twistem – babeczki truskawkowe i frangipane

Frangipane to kremowe nadzienie na bazie mielonych migdałów, które zwykle wykorzystuję do tart z owocami. Tym razem postanowiłam połączyć je z soczystymi truskawkami i zamknąć wszystko w formie uroczych babeczek. Efekt? Po prostu niebo w ustach!

Podróże inspirują – prosto z piekarnika babeczki truskawkowe z nutą migdałów

Dzisiaj po prostu nie mogłam się powstrzymać – upiekłam babeczki truskawkowe z frangipane. Na babeczki, cupcakes, muffinki, czy jakkolwiek je jeszcze nazwać, napatrzyłam się podczas mojego tegorocznego pobytu w USA. Tam to przysmak na każdą porę dnia – śniadanie, deser, a podejrzewam, iż i kolację też ogarniają w tej formie.

Będąc w Waszyngtonie trafiliśmy do małej kafejki o nazwie Georgetown Cupcake Factory – i powiem Wam, iż ta „fabryka” wcale nie była na wyrost. Półki aż uginały się od babeczek w najróżniejszych smakach, a kawa była tylko dodatkiem do tego całego słodkiego szaleństwa.

Truskawki, migdały i magia pieczenia – wszystko w jednej babeczce

Zanim jednak zabrałam się za pieczenie, okazało się, że… moje papierowe papilotki się skończyły. Już myślałam, iż zamiast babeczek będzie babka, ale wtedy wpadłam na pomysł: zrobię papilotki sama z papieru do pieczenia! Na szczęście miałam akurat taki ładny, dekoracyjny – idealny ratunek w sytuacji awaryjnej.

Babeczki pięknie wyrosły do góry, truskawki puściły trochę soku, a frangipane dodało cudownego, migdałowego smaku. No i ta migdałowa posypka… Udało mi się choćby pokroić migdały ze skórką na cieniutkie plasterki. Ekstra aromat i chrupkość!

Jeśli lubicie domowe babeczki w nieco mniej oczywistych wersjach, to koniecznie spróbujcie babeczek z awokado, delikatnych, wilgotnych i zaskakująco pysznych. Dla osób na diecie bezglutenowej mam coś specjalnego – bezglutenowe muffiny z pistacjami, które wcale nie ustępują klasycznym wypiekom. A jeżeli Waszym klimatem są cynamonowe nuty i smak szwedzkich bułeczek, to pokochacie muffinki cynamonowe.

Na blogu znajdziecie jeszcze wiele innych sprawdzonych przepisów na muffinki wszelkiej maści od owocowych po orzechowe, klasyczne i bardziej szalone. Macie ochotę na pieczenie? No to do dzieła, piekarnik czeka!

Babeczki truskawkowe z frangipane

Drukuj
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 25 min 25 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Nadzienie frangipane

60 g niesolonego masła, miękkiego

65 g cukru brązowego

50 g mąki migdałowej z blanszowanych migdałów

1 duże jajko

Babeczki

1 duże jajko

120 g niesolonego masła, roztopionego

120 g jogurtu greckiego

100 ml mleka

150 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

225 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli do smaku

200 g truskawek, pokrojonych w kostkę

3 łyżki płatków migdałowych do posypania

cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na frangipane wymieszać łyżką lub zmiksować mikserem.
  2. Przygotować dwie miski. Do jednej odważyć mąkę, dodać cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlać mleko i jogurt – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wbić jajko, dodać rozpuszczone masło, a następnie całość wymieszać trzepaczką balonową. Dodać cukier i ponownie wymieszać.
  3. Na koniec dodać pokrojone truskawki i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je do połowy ciastem. Na środek każdej porcji nałożyć łyżkę frangipane, a następnie dopełnić masą maślano-jajeczną.
  4. Na wierzch każdej babeczki wcisnąć kilka kawałków truskawek i posypać plasterkami migdałów.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC (termoobieg) i piec przez około 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie. Całkowicie ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału