Babciny przepis na pyszny kompot truskawkowy. Użyj tych odmian, a napój będzie wyjątkowo słodki

g.pl 2 dni temu
Jak się robi kompot z truskawek? Przepis jest bardzo prosty i uniwersalny, dlatego bez problemu poradzą sobie z nim choćby mało doświadczeni kucharze. Warto jednak zwrócić uwagę na odmianę owoców, jeżeli chcemy, by napój był słodki i zachował świeżość na długo.
Aktualnie trwa sezon na truskawki, co oznacza, iż sklepy i targowiska pękają w szwach od tych słodkich owoców. Wielu z nas uprawia je też w swoich ogrodach, ponieważ można przygotować z nich wiele smacznych potraw i warto zawsze mieć je pod ręką. jeżeli aktualnie zmagasz się z nadmiarem truskawek i nie chcesz ich zmarnować, to przygotuj pyszny kompot. Przepis jest bardzo prosty i składa się tylko z trzech składników. Jak go zrobić?


REKLAMA


Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników


Jakie owoce na kompot? Wybierz najlepsze odmiany
Kluczem do sukcesu słodkiego i smacznego kompotu jest oczywiście jakość truskawek. Najlepiej używać głównie owoców, które jeszcze nie są w pełni dojrzałe. Dzięki nim napój zachowa swoją świeżość na dłużej, a przy okazji pełniejsze truskawki nie będą wypływać na wierzch. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć też owoców lekko przejrzałych, jednak wówczas istnieje ryzyko, iż kompot szybciej się zepsuje. Warto też zwrócić uwagę na odmianę. Najlepiej sprawdzą się słodkie truskawki, takie jak dukat, pandora czy uniwersalna polka. Mniej smaczna będzie z kolei popularna, ale kwaśna odmiana senga.
Zobacz też: Moja babcia od lat robi dżem truskawkowy z tego przepisu. Aby podbić smak, dodaje ten jeden składnik


Co się dodaje do kompotu z truskawek? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy na przygotowanie kompotu truskawkowego, to:


700 gramów truskawek,
2 litry wody,
1 i 1/3 szklanki cukru.


Jak zrobić kompot z truskawek? Przepis krok po kroku


Na początek myjemy truskawki, najlepiej z dodatkiem sody oczyszczonej, aby dokładnie wypłukać z nich brud i resztki pestycydów. Następnie osuszamy je, odrywamy szypułki i kroimy każdy owoc na pół.
Do dużego garnka wlewamy wodę i wstawiamy na kuchenkę. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy do niej cukier i całość mieszamy tak długo, aż kryształki się rozpuszczą.
Gdy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień i wrzucamy do wody truskawki.
Kiedy woda zacznie ponownie wrzeć, a owoce zmiękną, gotujemy kompot jeszcze przez około 5-10 minut. Następnie pozostawiamy go do całkowitego ostygnięcia. Gdy straci temperaturę, będzie gotowy do podania.


Kompot z truskawek najlepiej smakuje na zimno z plastrami cytryny, kostkami lodu oraz listkami świeżej mięty.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału