Lato to czas dojrzewania różnego rodzaju owoców. O tej porze roku warto zaopatrzyć się nie tylko w truskawki i czereśnie, ale także w agrest. Jest on doskonałym składnikiem na dżem, ponieważ łączy w sobie słodycz i kwaskowate nuty. Przygotowanie takiego produktu nie wymaga wiele pracy, a jego ogromną zaletą jest fakt, iż można przechowywać go w słoikach przez kilka miesięcy. W ten sposób zachowamy smak lata na dłużej.
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Agrest: adekwatności i kalorie. Ten owoc warto wprowadzić do swojej diety
Agrest nie jest tak popularnym letnim owocem jak truskawki czy borówki, ponieważ wiele osób obawia się jego cierpkiego smaku. Warto jednak wprowadzić go do swojego menu, ponieważ jest bardzo wartościowy. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, między innymi:
witaminę C,
witaminę A,
witaminę E,
witaminę K,
witaminy z grupy B,
błonnik,
żelazo,
antocyjany,
potas.
Ponadto agrest wykazuje działanie przeciwutleniające i jest niskokaloryczny (około 44 kalorie w 100 gramach). jeżeli nie przepadamy za tym owocem na surowo, to warto dodać go do różnych potraw. Świetnie smakuje w ciastach, napojach, konfiturach i dżemach.
Zobacz też: Przepis na chłodnik ogórkowy. To letnie danie przygotujesz w zaledwie 15 minut
Jak zrobić dżem z agrestu? Przygotuj niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania dżemu, to:
kilogram świeżego agrestu,
pół kilograma cukru.
Dżem z agrestu gwałtownie gęstnieje, dlatego w tym wypadku nie potrzebujemy żadnych dodatkowych produktów ani soku z cytryny.
Dżem z agrestu: przepis. Trzymaj się tych zasad, a będzie doskonały
Na początek dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy owoce.
Następnie przekładamy agrest do garnka i zasypujemy go cukrem.
Całość podgrzewamy na średnim ogniu, co pewien czas mieszając.
Gdy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie odstawiamy garnek do wystudzenia na całą noc.
Na drugi dzień ponownie wstawiamy dżem na kuchenkę i podgrzewamy przez około 20-30 minut. Cały czas mieszamy zawartość garnka, aby się nie przypaliła.
Gotowy dżem przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Naczynia dokładnie zakręcamy, przekładamy je do góry dnem i zawijamy ścierką. Tak przygotowany dżem można później przechowywać w słoikach choćby przez kilka miesięcy.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.