Babcia Zosia robiła najlepszą botwinkę. Jej sekretem był jeden nieoczywisty składnik

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Botwina. Fot. Pexels


Botwinka to dla wielu smak dzieciństwa. Wszyscy bez wyjątku zajadaliśmy się nią podczas pobytu u babci. Była jednak nie tylko obłędnie smaczna, ale i pięknie wyglądała. Jak zrobić botwinkę z przepisu babci Zosi? Starsza pani zdradziła, w czym tkwi klucz do sukcesu. Okazuje się, iż najważniejsze jest mięso.

Botwinka to królowa letnich zup. Warto ją ugotować, ponieważ prezentuje się iście instagramowo, a dodatkowo jest obłędnie pyszna. Przygotowanie jej również nie należy do najtrudniejszych zadań w kuchni. Z trikiem babci Zosi na pewno wyjdzie świetnie i będzie smakować jak przed laty. Oto przepis na botwinkę.

Botwinka — przepis babci Zosi. Smakuje idealnie

Babcia Zosia zdradziła, iż aby botwinka smakowała obłędnie, musimy skupić się przede wszystkim na wywarze. To w nim tkwi cały sukces potrawy. Wywar z żeberek sprawdzi się w tej roli idealnie. Dzięki niemu botwina będzie aromatyczna i zyska wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 pęczki botwinki razem z buraczkami,
  • marchewka
  • por,
  • pietruszka,
  • śmietana 18 proc.
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • jajka.

Przepis na botwinkę. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Zabieramy się za przygotowanie wywaru. Dokładnie myjemy mięso, a następnie zalewamy je wodą. Zagotowujemy je i zbieramy szum, a następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Zmniejszamy ogień, by wywar powoli się gotował.
  3. Obieramy warzywa i kroimy je w drobną kostkę bądź plasterki — wedle upodobań. Możemy przez chwilę poddusić je na maśle, by wydobyć z nich więcej smaku. Następnie dodajemy je do wywaru.
  4. Botwinę myjemy, by pozbyć się piachu, a następnie siekamy liście i kroimy buraczki w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy przez ponad kwadrans.
  5. Zupę doprawiamy wedle uznania — solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz ulubionymi przyprawami.
  6. Do garnka wrzucamy też natkę pietruszki i koperek, a 5 minut przed podaniem dodajemy śmietanę. Należy pamiętać, by ją zahartować, ponieważ może się zważyć.

Sprawdź także: Tak najlepiej przechowywać koperek. Pudełko po lodach to kiepskie rozwiązanie

Botwina. Fot. Pexels

Idź do oryginalnego materiału