Babcia zawsze serwowała je do mielonych. Tak zrobione smakują genialnie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Buraczki według przepisu babci - Pyszności; foto: Canva


Chociaż zdarza nam się raczyć daniami egzotycznymi i wykwintnymi, to i tak wychodzimy z założenia, iż z obiadami babci nie równa się po prostu nic. Mięciutkie i pulchne mielone, gniecione ziemniaki polane tłuszczykiem i oczywiście to, co najlepiej uzupełnia to święte trio: buraczki. Czy może być coś lepszego? Ponieważ głęboko wierzymy w to, iż nie, chcemy ci dzisiaj pokazać, jak przygotować buraczki w taki sposób, by smakowały jak wtedy u babci.

Kuchnia molekularna, sprowadzane z całego świata produkty o dziwnych nazwach, rewolucyjne patenty kulinarne rodem z TikToka – to wszystko jest naprawdę super i uważamy, iż ewolucja każdej dziedziny życia jest na tym pędzącym świecie zupełnie naturalna. Nie oznacza to jednak, iż kiedykolwiek zdecydujemy się na porzucenie starych i tradycyjnych przepisów, które do dziś rozbudzają w nas słodką nostalgię. Nie ma też lepszego przykładu na taką potrawę, niż mielony z buraczkami.

Buraczki według przepisu babci – Pyszności; foto: Canva

Jednak podczas gdy zwykle skupiamy się na odpowiedzi na pytanie „jak przygotować idealne mielone”, zapominamy, iż nie tylko one tworzą to nostalgiczne danie. Zarówno odpowiednio przyrządzone ziemniaki, jak i buraczki, są tutaj równie ważne. Dzisiaj chcemy skupić się na tych drugich i gwarantujemy, iż wraz z czytaniem kolejnym wersów tego przepisu, sentyment do starych lat nabiera coraz większej mocy.

Buraczki jak u babci

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Buraczki według przepisu babci – Pyszności; foto: Canva

Buraki i cebulę obierz. Te pierwsze zetrzyj na dużych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekaj. Masło przełóż na patelnię i podgrzej na małym ogniu. Kiedy się stopi, zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj na patelnię buraki i dwie szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Duś składniki przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając i kontrolując ilość wody. Kiedy buraczki będą już miękkie, dolej do nich ocet i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj, potrzymaj jeszcze chwilę na patelni i gotowe. Buraczki jak u babci najlepiej smakują na ciepło!

Zobacz jeszcze ten przepis na szybki obiad z łososiem w roli głównej. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału