Babcia kazała dodawać spirytus do pączków. Czy to ma sens? Wyjaśnia ekspertka

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: fot. archiwum prywatne


Choć pączki można jeść przez cały rok, tłusty czwartek to dzień, w którym interesują nas najbardziej. Ci, którzy decydują się na samodzielne ich przygotowanie, dużo wcześniej wyciągają przepiśniki lub dopytują babcie o wskazówki. Wiele z nich zdradza, by do ciasta dolać odrobinę spirytusu, ale nie po to, by dodać pączkom "mocy".
Pączki każdy robi po swojemu. Smażone lub pieczone, z nadzieniem różanym, marmoladą, czekoladą, z lukrem albo posypane cukrem pudrem. Jednak jedna cecha pojawia się chyba w większości domowych receptur. Dlaczego przepis na pączki często zawiera dodatek spirytusu albo innego mocnego alkoholu? Wyjaśniły to cukierniczka i technolożka żywności.


REKLAMA


Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"


Po co dodawać spirytus do pączków? Wyjaśnia technolożka żywności
- Odrobina spirytusu sprawi, iż pączki podczas smażenia tak bardzo nie nasiąkną tłuszczem! Kto nie usłyszał takiej rady od swojej mamy, babci czy cioci? Czy ta dobra rada jest prawdziwa? - zagadnęła Ada Lal, znana fanom słodkości jako Ptiszu. Wszystko wyjaśniła technolożka żywności Marta Szumiata. - Alkohol paruje szybciej, niż woda, bo już w 78 st. C. Dlatego na powierzchni pączków utworzy się cienka skorupka, taka bariera, która ograniczy wchłanianie tłuszczu przez ciasto - powiedziała. Wygląda wiec na to, iż babcie rzeczywiście miały rację.


Okazuje się jednak, iż to niejedyne plusy dodania alkoholu do ciasta na pączki. Ekspertka wylistowała kilka z nich:


Proces smażenia będzie trwał krócej, a pączki będą bardziej chrupiące.
Etanol jest przeszkodą w tworzeniu glutenu, dlatego ciasto będzie delikatniejsze.
Dodanie alkoholu zmniejsza ryzyko zbyt mocnego wyrobienia ciasta, a konkretnie siatki glutenowej, co skutkuje twardymi pączkami.


Czy trzeba dodawać alkohol do pączków?
O tym, iż alkohol może poprawić smak pączków (a także faworków lub oponek), już wiemy. Ale czy jest niezbędny do tego, by słodkości były satysfakcjonujące? W żadnym wypadku. Warto pamiętać, iż jeżeli chcemy dodać alkohol do pączków, robimy to w niewielkiej ilości. Łyżka spirytusu lub jej brak nie będą miały aż tak dużego wpływu na efekt końcowy.
Ponadto, o czym na swoim profilu napisała Marta Szumiata, wbrew powszechnym przekonaniom, podczas obróbki termicznej alkohol całkowicie nie wyparowuje. jeżeli więc mamy małe dzieci lub z innych powodów ograniczamy albo rezygnujemy z alkoholu, lepiej nie dodawać go do jedzenia.


Jak wy przygotowujecie pączki i inne słodkości? Dodajecie do nich alkohol, a może wykorzystujecie inne triki na to, by te zawsze wychodziły przepysznie? Zapraszamy do udziału w sondzie i komentowania.
Idź do oryginalnego materiału