Jeśli chodzi o rosół, to niemal w każdym polskim domu obowiązuje jedna ważna zasada. Musi być wyjątkowy, rozgrzewający i najlepszy w smaku. Istnieje wiele patentów, które pozwolą podkreślić smak tej zupy. Jednym z nich pomidor. Czy dodawać pomidora do rosołu? Spróbuj, a poczujesz różnicę!
Czy dodawać pomidora do rosołu?
Nie ulega żadnej wątpliwości, iż rosół to prawdziwy klasyk, jeżeli weźmie się pod uwagę zupy, które spożywa się w Polsce. Najlepiej smakuje taki, przygotowany według domowej tradycyjnej receptury. Podstawą jest odpowiednie mięso, włoszczyzna, przyprawy i dodatki, które podkreślają smak rosołu. Dziś wzięliśmy pod lupę, popularne warzywo, czyli pomidor. jeżeli zastanawiasz się, czy dodawać pomidora do rosołu, to nie czekaj dłużej i już dziś nadaj swojej zupie wyjątkowego smaku. Gwarantujemy, iż efekt pozytywnie cię zaskoczy. Dlaczego?
Rosół – Pyszności; foto: Canva
Mianowicie, dodanie pomidora do rosołu sprawi, iż rosół będzie przejrzysty i nabierze wyjątkowego koloru, przez co będzie prezentować się apetycznie na talerzach. Pomidor to pewnego rodzaju broń, którą warto zastosować, gdy rosół stanie się mętny. Przed wrzuceniem go do zupy, dobrze jest najpierw pokroić go w ćwiartki. Na mętność zupy istotny wpływ ma niewłaściwe gotowanie zupy. Na szczęście istnieje kilka rozwiązań, które pozwolą uniknąć kulinarnej katastrofy. Pomidor jest jednym z nich.
Co jeszcze warto dodać do gotującego się rosołu i o czym pamiętać?
Jeśli już rozwiałeś swoje wątpliwości na temat tego, czy dodawać pomidora do rosołu, to warto jest wspomnieć o innych wyjątkowych dodatkach, które warto zastosować w przypadku gotującego się rosołu. W ostatnim artykule wspominaliśmy o dodaniu jabłka, które nada zupie słodkiego posmaku, a sam rosół będzie klarowny. Oprócz tego, dobrze jest dodać imbir, za pomocą którego rosół jeszcze bardziej rozgrzewa. Chcąc nadać korzennego aromatu, niektórzy decydują się dodać goździki. Jak widać, pomidor nie powinien tu być zaskoczeniem.
Jeśli na twoim stole gości smak i tradycja, to już dziś przygotuj soczystą roladę z polędwicy wieprzowej z grzybowym farszem: