Anyż gwiaździsty – gwiazda wśród świątecznych przypraw

radiokielce.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Anyż gwiaździsty – gwiazda wśród świątecznych przypraw


Aromaty egzotycznych przypraw roznoszą się już po naszych domach. Planujemy już wypieki ciast, bez których święta odbyć się nie mogą. Pierwsze skrzypce grają teraz w kuchni cynamon, kardamon, goździki, imbir, anyż.

Wśród przypraw kojarzonych ze świątecznymi wypiekami na pierwszym planie jest anyż gwiaździsty. Mało u nas znany, ale mocno doceniany w kuchni.

– To przyprawa, która swoją sławę zyskała dzięki intensywnemu aromatowi oraz wyjątkowemu wyglądowi. To prawdziwa gwiazda wśród przypraw korzennych. Mielony lub stosowany jako całe nasiona jest wykorzystywany w świątecznych daniach i dekoracjach. Z anyżem gwiazdkowatym ma nie tylko wspólny, podobny smak – informuje Justyna Gulba ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Anyż gwiaździsty odgrywa istotną rolę w kuchni azjatyckiej, szczególnie w Chinach, Japonii Korei oraz Tajlandii. Jest jednym z kluczowych składników mieszanki przypraw „pięciu smaków”.

W Polsce, choć anyż gwiaździsty nie jest tak popularny, kojarzy się głównie z aromatem świątecznych wypieków i napojów.

– Jako przyprawa świąt Bożego Narodzenia stosowany jest w piernikach, cieście z miodem, ciasteczkach z anyżem. Dodatek anyżu poprawia smak wypieków, ale i czyni je łatwiej strawnymi, pomaga uspokoić żołądek i jelita, pomaga też w pracy naszym płucom – wyjaśnia Justyna Gulba.

Anyż gwiaździsty można dodawać do potraw w całości, ale przed podaniem na stół należy go usunąć, ponieważ nie mięknie podczas obróbki. Można go dodać do potraw w formie rozdrobnionej lub zmielonej przez co skuteczniej nadaje potrawie swoisty smak. Ze względu na intensywny aromat nie należy przesadzać z jego ilością.



Idź do oryginalnego materiału