Aromaty egzotycznych przypraw roznoszą się już po naszych domach. Planujemy już wypieki ciast, bez których święta odbyć się nie mogą. Pierwsze skrzypce grają teraz w kuchni cynamon, kardamon, goździki, imbir, anyż.
Wśród przypraw kojarzonych ze świątecznymi wypiekami na pierwszym planie jest anyż gwiaździsty. Mało u nas znany, ale mocno doceniany w kuchni.
– To przyprawa, która swoją sławę zyskała dzięki intensywnemu aromatowi oraz wyjątkowemu wyglądowi. To prawdziwa gwiazda wśród przypraw korzennych. Mielony lub stosowany jako całe nasiona jest wykorzystywany w świątecznych daniach i dekoracjach. Z anyżem gwiazdkowatym ma nie tylko wspólny, podobny smak – informuje Justyna Gulba ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Anyż gwiaździsty odgrywa istotną rolę w kuchni azjatyckiej, szczególnie w Chinach, Japonii Korei oraz Tajlandii. Jest jednym z kluczowych składników mieszanki przypraw „pięciu smaków”.
W Polsce, choć anyż gwiaździsty nie jest tak popularny, kojarzy się głównie z aromatem świątecznych wypieków i napojów.
– Jako przyprawa świąt Bożego Narodzenia stosowany jest w piernikach, cieście z miodem, ciasteczkach z anyżem. Dodatek anyżu poprawia smak wypieków, ale i czyni je łatwiej strawnymi, pomaga uspokoić żołądek i jelita, pomaga też w pracy naszym płucom – wyjaśnia Justyna Gulba.
Anyż gwiaździsty można dodawać do potraw w całości, ale przed podaniem na stół należy go usunąć, ponieważ nie mięknie podczas obróbki. Można go dodać do potraw w formie rozdrobnionej lub zmielonej przez co skuteczniej nadaje potrawie swoisty smak. Ze względu na intensywny aromat nie należy przesadzać z jego ilością.







![Zadzwonią do drzwi i musisz ich wpuścić. Mogą wejść choćby w nocy i bez nakazu. 3 lata więzienia za odmowę kontroli w twoim mieszkaniu [10.12.2025]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/08/Wazne-mieszkanie-czerwone.webp)





