Ananas suszony i jego adekwatności

go4taste.pl 4 dni temu

Słodki i smaczny suszony ananas bez cukru to przekąska, którą wszyscy uwielbiają. To zdrowy produkt wypełniony enzymami, błonnikiem pokarmowym i przeciwutleniaczami. Poznaj zalety jedzenia suszonego ananasa.

Ananas suszony, jego pochodzenie i produkcja

Chociaż uważano, iż ananasy pochodzą z Ameryki Południowej, zostały one po raz pierwszy odkryte przez Europejczyków w 1493 roku na karaibskiej wyspie, która zaczęła być znana jako Guadalupe. Kiedy Kolumb i inni odkrywcy przywieźli ananasy do Europy, podjęto próby uprawy słodkiego, cennego owocu także w Polsce, dopóki nie uświadomiono sobie, iż potrzeba tropikalnego klimatu owocu hamuje jego zdolność do rozkwitu w tym regionie. Pod koniec XVI wieku portugalscy i hiszpańscy odkrywcy wprowadzili ananasy do wielu swoich azjatyckich, afrykańskich i południowo-pacyficznych kolonii, w krajach, w których ananas wciąż rośnie.

Ponieważ ananasy są bardzo nietrwałe, a środki transportu, które przywiozły je z Wysp Karaibskich, były stosunkowo powolne przed wiekami, świeże ananasy były rzadkością, która stała się pożądana przez wczesnych amerykańskich kolonistów. To właśnie świeży ananas stał się poszukiwanym prawdziwym symbolem prestiżu i klasy społecznej. W rzeczywistości ananas, ze względu na swoją rzadkość i koszt były tak ważnym elementem w tamtych czasach, iż wszyscy możnowładcy musieli wystawiać te owoce jako element dekoracyjny.

W XVIII wieku ananasy zaczęto uprawiać na Hawajach, jedynym stanie w USA, w którym przez cały czas są one uprawiane. Oprócz Hawajów inne kraje, które komercyjnie uprawiają ananasy to Tajlandia, Filipiny, Chiny, Brazylia i Meksyk.

Jak suszy się ananasy?

Suszenie ananasów zostało rozpoczęte jako naturalna metoda przedłużenia trwałości tych owoców. Dzięki temu zaczęły one coraz częściej gościć na europejskich stołach.

W większości wypadków ananasy suszone są automatycznym procesie, w którym wystawione są na działanie stosunkowo niskiej temperatury przez długi czas. Temperatury na poziomie od 50 do 60 stopni Celsjusza pozwalają na zachowanie wielu wartości odżywczych. W ten sposób zostaje zachowana również cenna bromelina, której nie zawierają ananasy puszkowane. Ananasy mogą również być odwodnione w procesie liofilizacji, w której kawałki owoców są poddane na początek działaniu niskiej temperatury, a następnie pozbawione wody. W obu tych przypadkach otrzymujemy naturalny smak i bogate w składniki odżywcze kawałki owoców.

Suszone plastry ananasa

Ananas – wartości odżywcze

Suszony ananas zawiera wiele cennych składników odżywczych w tym witaminę C, magnez, potas czy cenny błonnik. Dwa średniej wielkości plasterki suszonego ananasa zapewniają to około 75 do 80 procent dziennego zapotrzebowania na magnez. jeżeli jesteś zagrożony osteoporozą, dodanie ananasa do diety może pomóc chronić kości przed utratą gęstości.100 g porcja suszonego ananasa dostarcza też sporo witaminy C, która jest niezbędna dla wzmacniania odporności organizmu.

Jakie witaminy zawiera suszony ananas?

Dzięki procesowi suszenia ananasy stają się bardziej skoncentrowane, a co za tym idzie – bogatsze w pewne składniki odżywcze. Choć podczas suszenia częściowo tracimy wodę i niektóre delikatne witaminy, suszony ananas wciąż pozostaje wartościowym produktem. Warto wybierać suszone plastry bez dodatku cukru, konserwantów i sztucznych polepszaczy. Najlepszym wyborem są ananasy suszone naturalnie, np. na słońcu, ponieważ takie owoce zachowują więcej cennych witamin.

W suszonym ananasie szczególnie warto zwrócić uwagę na pięć witamin, których jest w nim najwięcej:

  • Witamina C (28% dziennego zapotrzebowania). Wzmacnia odporność, wspiera gojenie ran i pomaga w przyswajaniu żelaza.
  • Witamina B6 (16% dziennego zapotrzebowania). Kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wspiera metabolizm białek i wpływa na produkcję hemoglobiny.
  • Tiamina, czyli witamina B1 (12% dziennego zapotrzebowania). Ważna dla przemiany węglowodanów w energię, wspiera sprawne funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Niacyna, czyli witamina B3 (7% dziennego zapotrzebowania). Korzystnie wpływa na zdrowie skóry, wspomaga układ nerwowy i utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
  • Ryboflawina, czyli witamina B2 (7% dziennego zapotrzebowania). Wspiera prawidłową pracę oczu, pomaga utrzymać zdrową skórę i błony śluzowe oraz wpływa na metabolizm innych witamin z grupy B.

Aby czerpać maksimum korzyści z suszonych ananasów, warto wybierać produkty jak najmniej przetworzone – suszone naturalnie, bez dodatku cukru i konserwantów. Takie owoce są nie tylko smaczną przekąską, ale także cennym źródłem witamin i składników odżywczych.

SkładnikiAnanas suszonyAnanas świeży
Porcja100 g100 g
Kalorie313 kcal50 kcal
Witaminy
Beta karoten46 mcg35 mcg
Tiamina0.15 mg0.08 mg
Ryboflawina0.09 mg0.03 mg
Niacyna1.20 mg0.50 mg
Witamina B60.27 mg0.11 mg
Kwas foliowy24 mcg18 mcg
Witamina C25.40 mg47.80 mg
Witamina K1.90 mcg0.70 mcg
Cholina14.60 mg5.50 mg
Minerały
Wapń, Ca35 mg13 mg
Miedź Cu0.29 mg0.11 mg
Żelazo, Fe0.79 mg0.29 mg
Magnes, Mg32 mg12 mg
Fosfor, P21 mg8 mg
Potas, K290 mg109 mg
Selen, Se0.50 mcg0.10 mcg
Sód, Na3 mg1 mg
Cynk, Zn0.32 mg0.12 mg
Proteiny
Białko1.43 g0.54 g
Tłuszcze
Tłuszcz0.47 g0.12 g
Węglowodany
Węglowodany81.54 g13.12 g
Błonnik3.70 g1.40 g
Cukry72.94 g9.85 g

Właściwości suszonego ananasa

Zawiera leczniczy enzym – bromelainę

Suszony ananas jest wypełniony ochronnym enzymem o nazwie bromelaina. Enzym ten zwalcza zapalenia, które wpływają na tkanki i narządy organizmu. Niektóre badania sugerują, iż bromelaina może być tak samo skuteczna w zmniejszaniu obrzęku, jak leki przeciwzapalne. Bromelaina może pomóc w wyleczeniu z urazów sportowych i warto ją wprowadzić do swojej diety po operacji. Bogate w enzymy wysuszone plastry ananasa są również stosowane jako lek na niestrawność. Łagodzą bóle brzucha i wspomagają zdrowie układu trawiennego, rozkładając białka. Bromelaina w suszonym ananasie działa również jako wzmacniacz odporności, więc upewnij się, iż jesz wystarczająco dużo ananasa w okresie przeziębień i grypy.



Ananas suszony bez cukru i bez siarki - 500g – cena : 43,00 zł
Kup suszony ananas sklep go4taste

Pozytywnie wpływ na układ trawienny

Jeśli nie jest to wystarczający powód, aby uwielbiać suszonego ananasa, jest to również dobre źródło błonnika i przeciwutleniaczy. Suszony ananas jest bogaty w błonnik w postaci nierozpuszczalnej. Ten rodzaj błonnika wspomaga przewód pokarmowy, aby zapewnić jego płynne działanie. Błonnik nierozpuszczalny zapewnia również uczucie pełności, dlatego wysuszone plastry ananasa stanowią doskonały sposób na zaspokojenie głodu między posiłkami.

Działa antyoksydacyjnie

Owoce są naturalnie wypełnione przeciwutleniaczami, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki. Wolne rodniki są związane z degeneracją organizmu i chorobami wynikającymi z wieku, ale antyoksydanty pomagają chronić narządy przed ich niszczycielskim działaniem.

Wzmacnia odporność

Suszony ananas to przede wszystkim cenne źródło witaminy C. Pomimo tego, iż w procesie suszenia sporo witaminy C ze świeżego ananasa ulega utlenieniu, to przez cały czas w składzie suszonych kawałków owoców znajdują się jej spore ilości. Jak wynika z danych, 100 g suszonego ananasa zawiera 25.40 mg, czyli około 25% dziennego zapotrzebowania na ten składnik dla naszego organizmu. W ten sposób ananas staje się jednym z najsmaczniejszych źródeł kwasu askorbinowego spośród większości egzotycznych owoców. Witamina C jak wiadomo, w pierwszej kolejności wzmacnia układ odpornościowy, stymuluje aktywność białych krwinek, a także działa przeciwutleniająco.

Pozostałe witaminy i mikroelementy

Oprócz kwasu askorbinowego, suszony ananas zawiera kwas foliowy i witaminy z grupy B, pomagające w prawidłowej produkcji białych i czerwonych krwinek, a także wpływających na zdrowie układu nerwowego.

Ananas zawiera także tryptaminę i serotoninę, dzięki czemu działa rozluźniająco, łagodzi objawy stresu, wspiera zdolność myślenia.



Suszony ananas kostka bez cukru i bez siarki - 500g – cena : 43,00 zł
Kup ananas suszony kostka sklep go4taste

Suszony ananas w ciąży

Z spożywaniem ananasów w trakcie ciąży wiąże się wiele mitów. Jeden z nich mówi, iż zjedzenie ananasa w ciąży powoduje poród lub wczesne poronienie. Oczywiście ma to kilka wspólnego z prawdą. Nie ma naukowych dowodów na to, iż ananas jest niebezpieczny podczas ciąży.

O ile zasadniczo odradza się w ciąży jedzenia produktów zawierających jak ananas bromelainę, to nie oznacza, iż całkowicie musimy wyeliminować go z diety. Chociaż bromelaina znajduje się w rdzeniu ananasa, tak naprawdę bardzo mało jest w samym miąższu, który faktycznie spożywamy. Ilość bromelainy w jednej porcji ananasa prawdopodobnie nie wpłynie na twoją ciążę.

Z tego powodu ananas to bezpieczny i zdrowy wybór w okresie ciąży. Zawiera potężną dawkę witamin, minerałów, wody i błonnika, które są niezbędne do zdrowej ciąży.

Ananasy są bogatym źródłem witaminy C, która wspiera odporność organizmu, a także wspomaga produkcję kolagenu, białka strukturalnego odpowiedzialnego za wzrost skóry, kości, ścięgien i chrząstek dziecka.
Zawarty w nich mangan wspomaga zdrowie kości i zapobiega ryzyku osteoporozy, Witaminę B1 lub tiaminę reguluje pracę serca i układu nerwowego.

Witamina B6 wspomaga produkcję czerwonych krwinek, zapobiegając w ten sposób anemii. Wytwarza również przeciwciała i łagodzi poranne mdłości.
Miedź zawarta w ananasie z kolei bierze udział w budowie serca płodu, a także w produkcji czerwonych krwinek.

Ananas suszony bez cukru

Czy ananasy są dobre na odchudzanie?

Ananasy, podobnie jak inne suszone owoce, należą do przekąsek dość kalorycznych. Porcja 100 g krążków ananasowych dostarcza ponad 313 kalorii. Z drugiej strony ananas zawiera również sporo błonnika, który może pomagać w odchudzaniu i pozwala na długo utrzymać uczucie sytości. W ten sposób mamy mniejszą ochotę na przegryzanie i możemy bardziej kontrolować wagę. Oczywiście odchudzający efekt dotyczy tylko i wyłącznie ananasów bez dodatku cukru. Ananasy wzbogacone cukrem trzcinowym, tak jak ananas kandyzowany, nie są rekomendowane przy diecie odchudzającej ze względu na sporą kaloryczność.

Czy ananas może zredukować tłuszcz z brzucha?

Nie ma żadnych badań przeprowadzonych na ten temat. Nie ulega jednak wątpliwości, iż składniki zawarte w ananasie, w tym błonnik mogą zapobiegać zaparcia i przyczyniać się do lepszego funkcjonowania układu pokarmowego, co oznacza, iż ​​jest pomocny w zmniejszaniu wzdęć brzucha.



Ananas kandyzowany kostka - 500g – cena : 21,00 zł
Kup ananas kandyzowany sklep go4taste

Do czego można wykorzystać suszone ananasy w kuchni?

Suszone kawałki ananasa mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Krążki ananasa to doskonała przekąska, którą można spożywać bezpośrednio, prosto z torebki. Poza tym doskonale nadają się jako składnik różnego typu mieszanek dodatek do wypieków, a także niektórych dań azjatyckich, w tym potraw wieprzowiny lub sałatek. W niektórych przypadkach krążki ananasów używane są do świątecznej dekoracji, wieńców czy jako dekoracje kominków.

Aperitif

Suszony ananas podobnie jak inne suszone owoce są idealne na aperitif. W tym przypadku mogą być spożywane od razu po przyrządzeniu.

Przekąska dla sportowców

Suszone ananasy są zdrową i energetyczną przekąską dla osób uprawiających sport. można je spożywać w trakcie, jak i po wysiłku fizycznym.

Na owocowe śniadanie

Suszone ananasy można rzucać do swojej miski z płatkami śniadaniowymi owsianymi jaglanymi czy też sporządzonych na bazie różnego typu kasz. Dodadzą orzeźwienia oraz wielu składników odżywczych na początek dnia.

Do wypieków

Można dodać ten rodzaj suszonych owoców do ciast i tortów, aby nadać im bardziej egzotyczny smak.

Do herbat i gorących napojów

Świetnie sprawdzą się również do aromatyzowania herbat i innych gorących napojów owocowych. Owoc ten można również łączyć z imbirem, aby uzyskać detoksykujący efekt.

Ananas suszony kandyzowany

Jakie suszone ananasy wybrać?

Suszone ananasy mogą być dostępne w różnych formach. W zależności od potrzeb mamy zatem suszone ananasy w krążkach, w kawałkach lub kostkach. Przy zakupie tych owoców należy przede wszystkim zwracać uwagę na skład. Spośród bogatego asortymentu ananasów suszonych należy wybierać przede wszystkim ananas suszony bez cukru bez konserwantów ani innych ulepszaczy. Tego typu ananasy zwykle określone są ananasami suszonymi organicznymi czy ananasami suszonymi BIO. Wybierając ten rodzaj suszonych ananasów mamy pewność, iż otrzymujemy naturalny pełnowartościowy produkt, które bez obaw możemy dodawać do wszelkiego typu deserów czy owsianek.

Nie każdemu jednak może odpowiadać słodko-kwaśny smak naturalnego ananasa. W tym przypadku dobrą opcją jest wybór ananasa kandyzowanego. Ananas kandyzowany w trakcie procesu obróbki zostaje nasączony cukrem trzcinowym, dlatego wyróżnia się intensywną słodyczą. Ten rodzaj owocu świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego typu deserów. Można go również (podobnie jak ananasa organicznego) stosować do wypieków, deserów czy wrzucić do owsianki.

Przechowywanie suszonych ananasów

Suszone ananasy zachowują zdatność do spożycia znacznie dłużej niż świeże owoce, ponieważ nie zawierają już wody i miąższu. Suszone ananasy można przechowywać do 1 roku w szczelnym pojemniku w suchym miejscu.

Idź do oryginalnego materiału