Agencja Informacyjna: Amaury Guichon był uczniem, w którym nauczyciele nie pokładali nadziei, ale on nie porzucił swoich marzeń. Teraz jest najsłynniejszym czekoladnikiem na świecie. Ma ponad 50.000.000 obserwujących w mediach społecznościowych. Posiada własną akademię cukierniczą.
Spis treści
Amaury Guichon – jak wyglądała jego edukacja?
Amaury Guichon nie pamięta kiedy spróbował czekolady po raz pierwszy. Kiedy dorastał w francuskiej Górnej Sabaudii, graniczącej z Konfederacją Szwajcarską, nie mógł przewidzieć, iż pewnego dnia zostanie sławnym czekoladnikiem. Nie lubił szkoły. – „Pochodzę ze skromnej rodziny, w której ceniło się ciężką pracę i poświęcenie. Moja mama, Szwajcarka, czasami dawała mi kawałek czekolady Toblerone (legendarna marka szwajcarskiej czekolady, która powstała w 1908 r., jest produkowana w charakterystycznych trójkątnych tabliczkach w ząbki) na popołudniową przekąskę.” – Wspomina swoją młodość Amaury Guichon.
Amaury Guichon szkolną edukację zakończył w wieku 14 lat. Wtedy też rozpoczął praktykę kucharską w Thonon-les-Bains, gdzie zainteresował się deserami i wyrobami cukierniczymi. Następnie przeniósł się do Genewy, w Konfederacji Szwajcarskiej, gdzie specjalizował się w produkcji czekolady, lodów i ciast, poznając tajniki lokalnych klasyków deserowych, takich jak czekoladowy kociołek marmite. – „Wstawałem między 3 a 4 godziną nad ranem. Długi czas pracy i konieczność rozpoczynania jej przed świtem były dla mnie trudne, jako szesnastolatka, ale to właśnie wtedy po raz pierwszy w życiu poczułem się doceniony. Podczas praktyk w Genewie powtarzałem sobie w myślach słowa moich nauczycieli, iż nigdy niczego nie osiągnę. W końcu w to uwierzyłem. Nigdy nie opuściłem ani jednego dnia pracy i brałem udział we wszystkich możliwych konkursach, aby stać się najlepszą wersją siebie.” – Wspomina Amaury Guichon. Ciężka praca opłaciła się Amaury Guichon. Z dyplomem zdobytym w Konfederacji Szwajcarskiej dostał się do słynnej na całym świecie szkoły cukierniczej Maison Lenôtre w Paryżu – stolicy Republiki Francuskiej, gdzie dalej doskonalił swój warsztat.
Co Amaury Guichon robił we Francji?
„Pomimo renomy szkoły Maison Lenôtre w Paryżu, byłem nieco niechętny do rozpoczęcia nauki, ponieważ oznaczało to przedłużenie mojego szkolenia zawodowego.” – Wyznaje Amaury Guichon. Niemniej ukończył praktykę w tradycyjnym francuskim cukiernictwie. Umiejętności zdobyte w Republice Francuskiej stały się dodatkową zaletą w jego karierze w przyszłości. – „W tamtych czasach gastronomia i rzemiosło były lekceważone, ale dzięki zaangażowanym mistrzom, takim jak ci, których poznałem w Maison Lenôtre, mój zawód odzyskał wiele ze swojej legendarnej renomy. Pomogło mi to lepiej zaakceptować wybraną drogę rozwoju. Zawody kulinarne zyskały, w ostatnich latach, duże uznanie, głównie dzięki telewizji, internetowi i mediom społecznościowym. Wydaje mi się, iż swój sukces zawdzięczam harmonijnemu połączeniu szwajcarskiej i francuskiej wiedzy kulinarnej.” – Uważa Amaury Guichon.
Kto zostanie następnym wielkim cukiernikiem?
W 2013 roku jeden z uczniów Amaury’ego Guichona namówił go do wzięcia udziału w castingu w ciemno do francuskiego programu telewizyjnego „Kto zostanie następnym wielkim cukiernikiem?”. Amaury Guichon znalazł się w gronie 10. finalistów i zajął 3. miejsce. – „Miałem wątpliwości czy brać udział w telewizyjnym kulinarnym reality show „Kto zostanie następnym wielkim cukiernikiem?”, ponieważ we Francji mamy do tego krytyczny stosunek. Kiedy jest się w telewizji, nigdy nie wiadomo, czy nie wyjdzie się na niezdarę. Martwiłem się, iż udział w programie telewizyjnym „Kto zostanie następnym wielkim cukiernikiem?” może zaszkodzić mojej reputacji jako cukiernika. W tym projekcie najbardziej podobało mi się poznawanie innych młodych ludzi, którzy przechodzili przez to samo doświadczenie zawodowe co ja. Miałem wtedy 22 lata i 3 miesiące później wyjechałem do Stanów Zjednoczonych Ameryki, żeby uczyć się angielskiego. Miałem zostać tam rok, ale jestem tu do dziś!” – Wyznaje Amaury Guichon.
Co Amaury Guichon robi w Ameryce?
Po przybyciu do Stanów Zjednoczonych Ameryki, Amaury Guichon dołączył do grona właścicieli przedsiębiorstwa cukierniczego w Las Vegas. Jego koledzy byli od niego starsi, nie mówili jego językiem i robili wszystko inaczej. Amaury Guichon gwałtownie jednak odnalazł się w nowej sytuacji i zaczął prezentować swoje dzieła cukiernicze w mediach społecznościowych. Odniósł błyskawiczny sukces. Zdobyta sława pozwoliła czekoladnikowi założyć własne przedsiębiorstwo, a w 2019 roku otworzyć akademię cukierniczą. – „Cukiernictwo to stosunkowo nowe rzemiosło w Stanach Zjednoczonych Ameryki i w niewielu miejscach można się go nauczyć. Zaczynałem od nauczania w prywatnych szkołach kulinarnych. Dopiero gdy osiągnąłem 1.000.000 obserwujących, udało mi się zebrać fundusze na otwarcie własnej akademii”. – Wspomina Amaury Guichon.
Czy Amaury Guichon uczy cukiernictwa?
Amaury Guichon prowadzi, trwający 10 tygodni, cukierniczy kurs teoretyczno-praktyczny z Michelem Ernotsem – belgijskim cukiernikiem w MGA – Mediterranean Gastronomy Academy. „Pracuję w swojej pracowni od poniedziałku do piątku, a w weekendy przygotowuję filmy do mediów społecznościowych. Nie byłem na urlopie od kilku lat, ale uważam, iż robię dokładnie to, co powinienem”. – Uważa Amaury Guichon.
Jakie rzeźby czekoladowe stworzył Amaury Guichon?
Amaury Guichon tworzy rozmaite czekoladowe rzeźby takie jak: stół piłkarzyków, model samochodu dla dzieci i wielką paletę rzeźb zwierząt, w tym naturalnej wielkości welociraptora (dinozaura) i żyrafę. „Zawsze zaczynam od szkicu, żeby zorientować się, ile czekolady będę potrzebował na każdą rzeźbę?” – Wyjaśnia Amaury Guichon. – „Inspirację czerpię od ludzi. Tworzę listę pomysłów i kiedy któryś dojrzeje, zaczynam nad nim pracować. Moja gigantyczna rzeźba z czekolady to welociraptor, który waży 250 kilogramów i ma ponad 2 metry wysokości. Samo złożenie figury zajęło mi prawie 6 godzin.” – Wspomina Amaury Guichon, z wyraźną dumą.
Czy czekoladowe rzeźby, które tworzy Amaury Guichon można jeść?
Czekoladowe rzeźby, które tworzy Amaury Guichon nie są do jedzenia. Są one wystawione w akademii czekoladnika i mogą być przechowywane do 15 lat w odpowiedniej temperaturze, z dala od światła i wilgoci. – „Część konstrukcyjna rzeźb jest w całości wykonana z gorzkiej czekolady. Rzeźbione części są wykonane z mlecznej czekolady, która jest bardziej plastyczna i łatwiejsza do formowania i rzeźbienia”. – Wyjaśnia Amaury Guichon kulisty powstawania swoich czekoladowych rzeźb.
Co ceni się w Ameryce, a co w Europie w wyrobach cukierniczych?
W Stanach Zjednoczonych Ameryki estetyka wizualna wyrobów cukierniczych jest priorytetem. W Europie najważniejszy jest ich smak. – „Starałem się połączyć wszystkie swoje umiejętności, aby tworzyć piękne i pyszne ciastka i wyroby cukiernicze. Mój sukces mówi sam za siebie. Uważam, iż Ameryka była odpowiednim miejscem na zrobienie kariery. Moim kolejnym wyzwaniem będzie tworzenie rzeźb o pysznym smaku. Ale nie spieszę się, ponieważ chcę znaleźć odpowiedni sposób na podjęcie tego wyzwania.” – Mówi Amaury Guichon.
Czy Amaury Guichon jest najpopularniejszym czekoladnikiem na świecie?
Dziś Amaury Guichon ma ponad 50.000.000 obserwujących na wszystkich platformach społecznościowych, co oznacza, iż jest najpopularniejszym czekoladnikiem na świecie. – „Popularność jaką się cieszę stanowi dla mnie ogromną satysfakcję. Gdyby ktoś, kiedyś, powiedział mi, iż pewnego dnia będę zachwycał i inspirował tak wielu ludzi, nie uwierzyłbym. Jestem dumny, iż zostałem uznany za światowego lidera czekoladowego rzemiosła i iż mogę dbać o jego prestiż.
Co o swoim sukcesie sądzi Amaury Guichon?
„Jeszcze niedawno zarabiałem bardzo skromnie.” – Wspomina swoją przeszłość Amaury Guichon. – „Podejmowałem ryzyko, nie zważając na długie godziny pracy. Moje osobiste poświęcenia w końcu się opłaciły. Zdobyte doświadczenie otworzyło przede mną nowe możliwości zawodowe. Trzy razy podróżowałem po świecie. To pozwoliło mi uwolnić się od kajdan, które zagrażały mojej kreatywności. Sporo razy spotkałem się z krytyką, a także poznałem wiele osób, których zainteresowanie i hojność były dla mnie inspiracją. Nic z tego, co osiągnąłem, nie byłoby możliwe bez ludzi, którzy podążają za mną i mnie wspierają”. – Wyznaje Amaury Guichon.
Jakie zdanie na temat Szwajcarii ma Amaury Guichon?
Teraz Amaury Guichon bywa w Konfederacji Szwajcarskiej wyłącznie zawodowo. „Doceniam spokój, szacunek, dyscyplinę i czystość, jakie cechą charakterystyczną Konfederacji Szwajcarskiej. Mógłbym w niej kiedyś zamieszkać.” – Twierdzi Amaury Guichon. Gdy czekoladnik odwiedza Szwajcarię je swoje ulubione potrawy: fondue, raclette i spätzli. – „Najlepsza gorzka czekolada na świecie powstaje we Republice Francuskiej, a w Konfederacji Szwajcarskiej najlepsza mleczna czekolada, dzięki wysokiej jakości szwajcarskich produktów mlecznych.” – Ocenia czekoladnik Amaury Guichon
Lea Huszno
Kim jest Amaury Guichon?
Amaury Guichon – francusko-szwajcarski cukiernik i czekoladnik, który urodził się 15. marca 1991 r. Znany jest ze swoich projektów ciast i czekoladowych rzeźb. Amaury Guichon w wieku 14 lat, rozpoczął naukę w szkole kulinarnej École Hôtelière Savoie Leman w Thonon-les-Bains we Republice Francuskiej, gdzie brał udział w lokalnych konkursach. Doskonalił swoje umiejętności cukiernicze, pracując w cukierni Wolfisberg w Genewie. Następnie odbył praktykę w Maison Lenôtre w Paryżu. W 2010 roku rada stowarzyszenia MOF przyznała mu tytuł „Najlepszego Praktykanta” w Republice Francuskiej. Po ukończeniu szkolenia Amaury Guichon prowadził butik i szkołę Lenôtre w Cannes, na Lazurowym Wybrzeżu. Poziom szefa kuchni uzyskał w wieku 21 lat. Później wrócił do Paryża, aby pracować jako szef cukierni i sklepu z czekoladą Hugo & Victor. W 2013 roku Amaury Guichon był uczestnikiem reality show kulinarnego „Kto będzie następnym wielkim cukiernikiem?” (fr.: Qui sera le prochain grand pâtissier?), w stacji telewizyjnej France 2. Zajął 3. miejsce w tym konkursie.
W jaki sposób Amaury Guichon rozpoczął karierę w Ameryce?
W 2014 roku francuski cukiernik Jean-Philippe Maury zaprosił Amaury’ego Guichona do pracy w oddziale swojej cukierni w Las Vegas, w Stanach Zjednoczonych Ameryki, posiadającej sklepy w Aria Resort and Casino i Bellagio. Amaury Guichon pracował jako prywatny konsultant i prowadził kursy mistrzowskie. W 2019 roku założył Akademię Cukierniczą MGA – Mediterranean Gastronomy Academy, wspólnie z Michelem Ernotsem – belgijskim szefem kuchni, w Las Vegas.
Jak bardzo Amaury Guichon jest popularny w mediach społecznościowych?
W 2016 roku Amaury Guichon zaczął prezentować swoje desery i czekoladowe kreacje w mediach społecznościowych. W 2022 roku Amaury Guichon opublikował film na portalu TikTok, na którym konstruuje żyrafę z czekolady, stał się najpopularniejszym filmem na tym medium. Ma ponad 18.700.000 subskrybentów na portalu YouTube, 15.500.000 obserwujących na portlu społecznościowym Instagramie i 24.000.000 obserwujących na TikToku.
Czy Amaury Guichon wydał książkę?
W 2018 roku Amaury Guichon opublikował książkę o deserach „Sztuka smaku” („The Art of Flavor”), języku angielskim.
Czy Amaury Guichon występuje w telewizji?
W 2021 roku Amaury Guichon poprowadził ośmioodcinkowy reality show „Szkoła czekolady” na Netfliksie – konkurs, w którym uczestnicy konstruują czekoladowe rzeźby.
Od 2023 roku Amaury Guichon jest jurorem w australijskim reality show „Desert Masters”, będącym spin-offem programu „MasterChef Australia”.
Jakie obywatelstwo ma Amaury Guichon?
W 2021 roku Amaury Guichon otrzymał obywatelstwo amerykańskie. Uczcił to, tworząc czekoladową Statuę Wolności na święto amerykańskie 4 lipca.
Ile zarabia Amaury Guichon?
Honorarium Amaury’ego Guichona za wystąpienie waha się od 50.000 do 75.000 dolarów. Niższe honorarium dotyczy wystąpień wirtualnych, a wyższe wydarzeń stacjonarnych, ale z roku na rok stawki rosną.
Gdzie mieszka Amaury Guichon?
Amaury Guichon od lat mieszka w Las Vegas w stanie Nevada, w Stanach Zjednoczonych Ameryki, razem ze swoją partnerką Ashley Rossi – influencerką fitness i projektantką mody.
Kim jest czekoladnik?
Czekoladnik to wykwalifikowany rzemieślnik, profesjonalista kulinarny, specjalizujący się w pracy z czekoladą. Czekoladnik różni się od wytwórcy czekolady, którzy wytwarzają ją z ziaren kakaowca i innych surowców. Czekoladnik często kształci się na cukierników lub cukiernika specjalizującego się w czekoladzie i wytwarzaniu cukierków czekoladowych.
Dziękujemy za przeczytanie tekstu do końca. Polecamy inne wiadomości zamieszczone na stronie internetowej www.agencja-informacyjna.com. Życzymy ciekawej lektury. Agencja Informacyjna
AI, Life /Lea Huszno, Dec/ 5 sierpnia 2025, źródło: http://houseofswitzerland.org/ zdjęcie Wikipedia Fiona Florence Bergson