Wiele osób najpierw rezerwuje stolik, a potem lot. Odkąd Ana Roš (52 l.) zdobyła w 2023 r. trzecią gwiazdkę Michelin, Dolina Soczy jest obowiązkowym punktem dla smakoszy. Menu w wiejskim domu „Hiša Franko” kosztuje 325 euro (495 euro z winem). Można zatrzymać się tylko na jedną noc, ponieważ wieczorem zawsze jest dostępny stolik dla gości dziesięciu pokoi, „na odludziu”, zachwycają Amerykanów przy sąsiednim stoliku z widokiem na górę Krn (2244 m n.p.m.). Otwórz swój notatnik tam, gdzie inni wyjeżdżają na wakacje: Viola Keeve przedstawia wyjątkowe miejsca, w których podróżujący służbowo mogą połączyć pracę, przyjemność i relaks.
Z Wenecji dojazd samochodem do wioski Kobarid zajmuje około dwóch godzin. Nikt o tym nie wiedział, dopóki Ana Roš nie pojawiła się w serialu Netflix „Stół szefa kuchni” w 2016 roku. Rok później została uznana za jedną z najlepszych szefów kuchni na świecie (lista „World’s 50 Best” Przewodnika Michelin), w której znalazło się już tylko osiem kobiet, i była przekazywana jak skarb na ważnych festiwalach kulinarnych.
Rzadko zdarza się zjeść lepszego ziemniaka niż w Kobaridzie: w panierce z siana – z kwaśną śmietaną, prażonymi drożdżami, kozieradką. Wiele potraw wydaje się prostych, ale są wielką sztuką. Dzieje się tak również dzięki doskonałym składnikom; Warzywa, ryby i mięso pochodzą od lokalnych rolników, rybaków i myśliwych. Na talerzach szefa kuchni trafiają tylko najlepsze z nich: sarna z ostrygami i kiwi (które rośnie przed domem). Słowenia leży pomiędzy Morzem Adriatyckim a Alpami.
Lodowoniebieski Soča jest idealny do wędkarstwa muchowego
Była narciarka włada siedmioma językami, chciała zostać dyplomatą, w swojej dolinie została z miłości, pracując jako kucharka w domu teściów. Jej mąż był sommelierem, więc została jej tylko kuchnia. Gotować nauczyła się już jako młoda mama.
Tam, gdzie ona i inni uczyli się jeździć na nartach, jej rodzice zbudowali pięć designerskich domków (od 345 euro za noc): „Nebesa” (słoweńskie „niebo”), znajduje się 20 minut jazdy samochodem nad chmurami Doliny Soczy – z sauną , Winiarnia, WiFi, są gorsze miejsca do pracy. Taniej (od 71 euro) można zatrzymać się w „Błękitnym Domku” w miejscowości Čiginj lub w nowych chatach glampingowych w Kamp Koren (od 144 euro) nad rzeką w pobliżu Kobarid.
Kiedy Słowenia była jeszcze częścią socjalistycznej Jugosławii, nie było ani kuchni najwyższej klasy, ani czystych rzek. Dziś pstrąg tęczowy żyje w lodowatej Soczy, jednej z najpiękniejszych dzikich rzek w Europie; Obszar ten uważany jest za jeden z najlepszych do wędkarstwa muchowego, szczególnie jesienią. Oczywiście w menu wiejskiego domu Any Roš nie mogło zabraknąć pstrąga: „Królowa pstrąga”.
Gdzie „slow food” jest sposobem na życie
W ostatnich latach wielu miłośników smakoszy pielgrzymowało do słynnego szefa kuchni i po drodze odkrywało piękno Alp Julijskich, w tym jazdę na rowerze, rafting, spływy kajakowe lub wędrówki po Parku Narodowym Triglav. Triglav o wysokości 2864 m n.p.m. jest najwyższym szczytem w Słowenii, a do Adriatyku wpada krystalicznie czysta Soča, „szmaragdowa rzeka”.
Powyżej Kobaridu wąwóz staje się węższy i bardziej dziki. Z Lepeny do Kamna można spłynąć kajakiem, przez bystrza, obok skał – górski poziom II do V, nie dla początkujących. W niektórych miejscach obszar ten przypomina Kanadę , gdy koryto rzeki staje się szersze. Disney kręcił w Bovcu sceny do filmu „Opowieści z Narnii”.
Słowenia to jeden z najmniejszych państw w Europie, od dawna bogatszy od Chorwacji i znacznie bardziej zielony. W Dolinie Soczy każdy zbiera to, co produkuje własny ogród. Organiczne, slow food istniało tu, zanim termin ten stał się znakiem towarowym. W kuchni dominują wpływy austriackie i włoskie, ale przede wszystkim krowy i kozy pasące się na zboczach gór.
Ana Roš i jej mąż Valter Kramar są w tej chwili rozwiedzeni i teraz on serwuje ser Tolmin w swojej „Hiša Polonce”. Błękitna karczma jest prawie zawsze pełna, jedzenie jest bardziej tradycyjne i tańsze niż u gwiazdorskiego szefa kuchni. A „Štruklji”, nadziewane bułki z ciasta strudla, podawane są z domowym piwem lub naturalnym winem.