Główny Inspektor Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie dotyczące mąki żytniej razowej typu 2000 firmy Radix-Bis. W produkcie wykryto niebezpieczne stężenie ochratoksyny A – substancji mogącej powodować choroby neurodegeneracyjne i nowotwory. Sprawdź, czy nie masz w swojej kuchni tego niebezpiecznego produktu.
Fot. Obraz zaprojektowany przez Warszawa w Pigułce wygenerowany w DALL·E 3.
„W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.” – czytamy w komunikacie GIS.
Szczegóły zagrożonego produktu
Wycofana partia to mąka żytnia razowa typ 2000 o wadze 900 gramów, z numerem partii 11.12.2024 i datą przydatności do 11.12.2024. Producentem jest firma Radix-Bis Sp. z o.o. z Rotmanki. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania produktu ze sklepów.
Poważne zagrożenie dla zdrowia
Ochratoksyna A, wykryta w nadmiernych ilościach w mące, to toksyna produkowana przez grzyby Aspergillus i Penicillium. Substancja ta może powodować stres oksydacyjny, uszkodzenia układu nerwowego, problemy z nerkami, a choćby przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych oraz schorzeń takich jak Parkinson czy Alzheimer.