Aksamitny fondant z czekolady. Przepis na deser rozpływający się w ustach. Fenomen TikToka dla miłośników kakao

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/viennetta


Fondant czekoladowy to niezwykle popularny deser. Intensywny smak i aromat kakao współgra z kusząco rozpływającą się czekoladą po przekrojeniu środka babeczki. Angielski TikToker Matt Adlard pokazał przebojowy sposób na zrobienie prostego deseru. Sekretem jest użycie czekoladowej praliny. Zobacz przepis na wyjątkowy deser lava cake.

Fondant czekoladowy – przepis na lava cake

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 70 g białego cukru,
  • 110 g masła,
  • 110 g deserowej czekolady,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 2 czekoladowe praliny.

Jak zrobić lava cake?

Przygotowanie:

  1. Na początku dwa jajka należy ubić z cukrem do momentu powstania puszystej, jasno-żółtej masy.
  2. Następnie masło należy rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej do powstania błyszczącej jednolitej glazury.
  3. Do ubitych jajek należy powoli wlać roztopioną czekoladę, cały czas mieszając do czasu połączenia składników.
  4. Mąkę pszenną należy przesiać i powoli dodać do masy czekoladowo-jajecznej.
  5. Dwie kokilki należy wysmarować masłem i oprószyć gorzkim kakao.
  6. Foremki należy wypełnić masą czekoladową do połowy, na środku położyć po czekoladowej pralince, a następnie trzeba wypełnić masą czekoladową foremkę do 3/4 wysokości.
  7. Na koniec fondant należy piec przez około 10-12 minut w 200° Celsjusza.

Zobacz także: Kakao z piankami. Przepis na rozgrzewający napój, który poprawia humor

Sposób podania

Deser czekoladowy można podawać oprószony cukrem pudrem z listkiem świeżej mięty. Można także fondant czekoladowy zaserwować z lodami waniliowymi lub stracciatella oraz świeżymi owocami np.: truskawkami, malinami lub wiśniami. Jesienią i zimą znakomicie sprawdzą się owoce z kompotu, konfitura malinowa albo sos przygotowany z mrożonych owoców. Deser czekoladowy można także doprawić szczyptą soli morskiej, która podbije słodki smak.

Fondant a suflet

Suflet czekolady różni się od fondantu brakiem płynnego środka oraz faktem, iż do sufletu białka ubijane są na sztywną pianę. Fondant to zwarta czekoladowa babeczka z płynnym środkiem. Ważne jest, aby trzymać się przewidzianego czasu pieczenia. Wtedy po przekrojeniu można uzyskać efekt wyciekającej czekoladowej lawy. Ponadto podczas pieczenia sufletu czekoladowego nie zaleca się otwierania drzwiczek piekarnika, aby deser nie opadł. W przypadku czekoladowego lava cake ta wskazówka nie ma istotnego znaczenia.

W czym upiec deser?

Nie trzeba używać specjalnych foremek do fondant. Mogą to być kokilki do deseru crème brûlée, porcelanowe filiżanki lub kamionkowe kubeczki nadające się do wykorzystania w wysokiej temperaturze. Warto pamiętać o natłuszczeniu i obsypaniu wybranych foremek wysokiej jakości kakao, aby lava cake można było łatwo wyjąć na talerz.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału