Ajłazan - kuchnia ormiańska

wielopokoleniowo.pl 7 miesięcy temu

Zapraszam na ajłazan - popularnie danie kuchni ormiańskiej!



Ajłazan to danie wywodzące się z kuchni ormiańskiej, zwykle podawane na zimno i uchodzące za króla ormiańskich dań letnich.

SKŁADNIKI:

- 3 ziemniaki
- 2 bakłażany
- 2 słodkie papryki
- 3 pomidory
- 1 ostra papryczka
- 3 cebule
- pęczek świeżej kolendry, pietruszki, bazylii i kopru
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml wrzątku
- sól
- olej do smażenia

Bakłażany przekroić w poprzek na pół, po czym każdą połówkę pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm, lekko posolić, wymieszać i włożyć do durszlaka na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z olejem do półgotowości, po czym wyjąć łyżką cedzakową. Bakłażany wytrzeć ręcznikiem papierowym i lekko obsmażyć na tej samej patelni z dwóch stron do lekko rumianego koloru.
Cebulę obrać, paprykę słodką i ostrą wyczyścić z szypułek i ziaren. Cebulę pokroić w półtalarki, a paprykę w paski, wrzucić razem na patelnię i obsmażać do półgotowości.
Pomidory pokroić w kostkę. Wszystkie obsmażone warzywa i pomidory przełożyć do garnka i postawić na średnim ogniu. We wrzątku rozpuścić sól, wlać do warzyw, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać drobno posiekany czosnek i zieleninę, wymieszać, przykryć i zgasić ogień. Po wystygnięciu można podawać.


Przepis pochodzi z książki "Współczesna kuchnia danych kresów" Wydawnictwa AA. Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych i ciekawych dań wywodzących się z Kresów. Nie brakuje tu dań mniej lub zupełnie nam nieznanych, czerpiących pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur.




SMACZNEGO!

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić Wielopokoleniowo na facebook'u

- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)




Idź do oryginalnego materiału