jeżeli szukasz pomysłu na nietypowy obiad dla całej rodziny, to proponujemy wypróbowanie poniższego przepisu na gulasz z kurzych serc. Do przygotowania dania w podstawowej wersji używamy jedynie kilku składników, ale jego smak możemy wzbogacić o typowe dla gulaszu dodatki - marchewkę i pieczarki. Dzięki nim danie jest bardziej sycące i różnorodne.
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Kurze serca - dlaczego warto włączyć do swojej diety podroby?
W czasach PRL-u bardzo dużą popularnością cieszyły się podroby, m.in. wątróbka, kurze serca, żołądki czy płuca. Sięgano po nie nie tylko ze względu na łatwą dostępność, ale także z uwagi na bogactwo składników mineralnych, jakie można w nich znaleźć. Są to m.in.:
łatwo przyswajalne żelazo, które zapobiega rozwojowi anemii w organizmie;
witaminy z grupy B, mające najważniejsze znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego człowieka;
witaminę A, która spełnia bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku;
W podrobach znajdziemy ponadto dużą ilość pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do budowy tkanek i ich regeneracji.
Gulasz z kurzych serc - przepis na smakowity obiad. Lista składników
Do przygotowania gulaszu najczęściej używamy wieprzowiny lub wołowiny, ale my proponujemy wypróbować smakowity gulasz z kurzych serc. Przepis zaczynamy od przygotowania składników. Do zrobienia potrawy będą potrzebne:
1 kg serc drobiowych
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 duża cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku.
Zobacz też: Wygląda jak mielony, ale smakuje zupełnie inaczej. Przepis jest czasochłonny, ale efekt zwala z nóg
Kurze serca - przepis na pyszne danie obiadowe krok po kroku. Jak je przygotować?
Jak z powyższych składników przygotować kurze serca? Oto przepis wraz z dokładną instrukcją:
Kurze serca płuczemy pod bieżącą wodą
Oczyszczamy z żyłek i nadmiaru tłuszczu (opcjonalnie), a następnie kroimy na połówki
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy serca przez 5 minut
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię
Dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 minut
Dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem
Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut (pod przykryciem) do miękkości kurzych serc
W szklance mieszamy ze sobą kwaśną śmietanę i mąkę
Dodajemy odrobinę bulionu, a następnie zahartowaną mieszankę mąki i śmietany wlewamy na patelnię
Zagotowujemy i gotujemy przez 2 minuty
Dodajemy natkę pietruszki lub koperek i dokładnie mieszamy
W razie potrzeby doprawiamy.
Gulasz z kurzych serc z grzybami i marchewką. Jak wzbogacić smak dania?
Powyższy przepis to wersja podstawowa dania, ale jeżeli zależy nam na wzbogaceniu smaku potrawy, to możemy przygotować gulasz z kurzych serc z grzybami (pieczarki) i marchewką. W jaki sposób? To bardzo proste:
marchewkę (1 duża) obieramy i kroimy w plastry. Dusimy na patelni wraz z sercami drobiowymi;
pieczarki (200 g) obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy przez kilka minut na osobnej patelni, aby oddały nadmiar wody. Dodajemy do gulaszu pod koniec gotowania.
Przygotowane w ten sposób danie ma nie tylko bardziej wyrazisty smak, ale także bardzo apetycznie wygląda na talerzach.
Które podroby lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.