Borówki korzystnie wpływają na nasz wzrok.
Dzięki obecnej w nich witaminie A wzmacniają narząd wzroku. Wyciąg z borówki stosowany jest w leczeniu zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej. Korzystnie działa w leczeniu ślepoty nocnej i osłabieniu wzroku związanego z nadwrażliwością na światło. Ponadto chroni przed zwyrodnieniem siatkówki oraz plamki żółtej.
Borówki zapobiegają chorobom nowotworowym.
Dzięki dużej ilości zawartych w nich antyoksydantów działają przeciwnowotworowo i wspomagają walkę z rakiem. Badania medyczne z Uniwersytetu Missouri wykazały, iż spożywanie borówki przy jednoczesnym naświetlaniu chorych komórek, spowodowało spadek ilości komórek rakowych.
Obniżają ciśnienie krwi i wspierają serce.
Regularne spożywanie borówki amerykańskiej spowoduje uregulowanie ciśnienia krwi i korzystnie wpłynie na serce. Borówki zawierają duże ilości związków zaliczanych do flawonoidów, które obecne są też między innym w truskawkach. Zapobiegają powstawaniu miażdżycy i rozszerzają naczynia krwionośne. Oprócz tego obniżają poziom złego cholesterolu oraz uszczelniają i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.
Korzystnie wpływają na skórę, paznokcie i włosy.
Dzięki wysokiej zawartości witamin z grup B, nazywane są eliksirem młodości. Hamują proces starzenia, odmładzają i poprawiają wygląd naszej skóry. Świetnie usuwają nadmiar wolnych rodników, ponadto przyspieszają regenerację zniszczonych komórek nerwowych i pobudzają powstawanie nowych.
Są niskokaloryczne i mają niskie IG.
Mogą być spożywane przez chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Filiżanka borówek to zaledwie 80 kcal. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspierają proces odchudzania. Mają kilka kalorii,więc powinny włączyć je do diety osoby dbające o figurę.
Zapobiegają infekcjom dróg moczowych
Czynnie wspierają układ moczowy. Ponieważ znajdują się w nich proantycyjanidy korzystnie wpływają na układ moczowy. Uniemożliwiają bakteriom przyleganie do pęcherza i ścian przewodów moczowych.
Wspierają układ trawienny
Borówki pomagają w dolegliwościach układu pokarmowego. Spowalniają ruchy robaczkowe jelit, są niezastąpione przy zatruciach pokarmowych. Nie tylko pomagają w wyleczeniu grypy jelitowej dzięki adekwatnościom przeciwbiegunkowym, ale również niszczą szczepy niekorzystnych bakterii E coli. Dzięki obecności antyoksydantów podnoszą odporność zapobiegając licznym infekcjom.
Korzystajmy z dobrodziejstw lata spożywając jak najczęściej borówkę w postaci surowej lub mrożąc ją na czas późniejszy, a w okresie jesienno-zimowym pijmy napary z suszonej borówki.