5 przepisów na szybkie przekąski na imprezę

szalonewalizki.pl 1 tydzień temu

Szybkie, tanie i smaczne przekąski na imprezę

Ileż to razy zdarzyły się nam sytuacje, gdy odzywają się nieplanowani, ale mile widziani goście. Chciałoby się nieba uchylić, ale w krótkim czasie nie można oczekiwać cudów. Dlatego te 5 przepisów na szybkie przekąski na imprezę mogą uratować niejedno, nieplanowane spotkanie. Oczywiście mogłyby być koreczki, chipsy czy inne koktajlowe pomysły. Ale przecież chcemy zrobić przyjemność zarówno przyjaciołom jak i sobie. Każdy z tych przepisów na przekąski przetestowaliśmy wielokrotnie, jak wszystko u nas co polecamy. A sprawdzenie czy te smaki pasują, należy do Was.

Wpis „5 przepisów na szybkie przekąski na imprezę” powstał we współpracy z marką Lidl Polska

To zestawienie imprezowych przystawek jest naszym zdaniem świetne, ponieważ pozwala zaspokoić głód różnorodnymi przekąskami imprezowymi, na słono, chrupiąco, a jednocześnie zadbać o różnorodne podniebienia, w tym te vege.

Testowaliśmy je w takim zestawie jak w załączeniu, ale też każde z osobna (pastę z tuńczyka również na śniadanie) więc ostateczna kompozycja stołu to już rzecz gustu, Waszej wygody i dostępnych produktów.

Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami

Na początek jedna z naszych ulubionych przekąsek, na którą pomysł przywieźli nasi podróżniczy przyjaciele. To pasta idealna, bo prosta w przygotowaniu i smaczna, a puszkę tuńczyka zwykle mamy, gdzieś w zakamarkach lodówki. Typowa przystawka na zimno, która zachwyci każdego.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • serek Almette
  • suszone pomidory w oliwie (4-5 szt)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Najpierw należy dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dodać soli i pieprzu do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem lub grissini.

Przepis na humus

Jeśli lubicie kuchnię bliskowschodnią to pokochacie humus, a jeżeli znacie humus to ten przepis pozwoli na częste delektowanie się ulubionym smakiem. Zwykle gdy mamy dużo czasu przygotowujemy go namaczając dzień wcześniej ciecierzycę, dodając też łyżeczkę sody. Ale w przypadku nagłych, nieplanowanych wizyt przepis uratuje słoik gotowej ciecierzycy – np. z Lidla.

Składniki:

  • 1 słoik ciecierzycy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki jasnej pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka
  • kolendra

Sposób przygotowania

Ciecierzycę najpierw odsączamy i dokładnie płuczemy. Następnie przekładamy do blendera, dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, czosnek i sól i to wszystko miksujemy na bardzo gładką masę, bez grudek, pomagając sobie silikonową łopatką. W domowym blenderze zajmuje to około 2-3 minut. Wtedy do tej gęstej masy powoli dolewamy lodowatą wodę, cały czas miksując. Humus nagle zmienia kolor i nabiera wręcz aksamitnej konsystencji. To powinno zająć kolejne 2-3 minuty.

Na koniec, na talerzu humus polać oliwą, posypać słodką papryką i ewentualnie jeżeli ktoś lubi (my tak) posypać kolendrą.

Woda z cytryną i miętą

To najprostszy i jednocześnie przyjemny dodatek do zastawionego już stołu. Woda podana w prostym dzbanku z dodatkiem cytryny i mięty. My mamy dość prostą sprawę, bo mięta rośnie w naszym ogródku, ale można ją dziś bez problemu kupić w sklepach. Ludzie zapominają o nawodnieniu, a woda na stole przypomina się zawsze.

Jeśli nas znacie to też wiecie, iż cenimy winne szlaki i wino. I zwykle na takich spotkaniach właśnie wino preferujemy oprócz obowiązkowej wody.

Ale jeżeli ktoś potrzebuje bardziej wyszukanej opcji to można skorzystać z inspiracji portalu WinnicaLidla.pl na 5 drinków na bazie wina. Latem najbardziej pasuje nam szprycer, bo dobrze orzeźwia i gasi pragnienie, a zimą oczywiście grzaniec. Pamiętajcie, iż wbrew utartym opiniom grzaniec to nie tylko wino czerwone. My zdecydowanie wolimy taki na bazie białego.

Jeżeli nie macie nic pod ręką, a spotkanie planujecie z wyprzedzeniem to odpowiednie wina zamówicie z portalu WinnicaLidla.pl. Można na nim zarezerwować trunki z całego świata, a już choćby następnego dnia odebrać i opłacić swoją rezerwację przy okazji codziennych zakupów w Lidlu.

Quishe ze szpinakiem i papryką

To sprawdzony przepis Dorotki, pomysł na szybkie i zarazem smaczne danie. jeżeli szukasz pomysłu na coś niebanalnego to quiche będzie dobrym wyborem. Wśród naszych przyjaciół jest powszechnie lubiany, bo to danie niezwykle proste, a jednocześnie pełne smaku.

Składniki na kruche ciasto

  • 300 gr mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

Przygotowanie zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta. Można w mikserze lub manualnie. Następnie należy je rozwałkować, przesypując mąką, ułożyć w płaskim, żaroodpornym naczyniu (forma do tarty – 28 cm) i nakłuć widelcem. Piec 10 min w temperaturze 200 st.

Składniki na farsz

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka czerwona
  • 200 gr liści szpinaku
  • kilka pomidorów suszonych, pokrojonych w paski
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka oregano
  • 80 gr fety

Kolejny etap to przygotowanie farszu. Cebulę, czosnek, paprykę trzeba pokroić i poddusić na oliwie około 10 min. Dodać suszone pomidory i szpinak i dalej dusić, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać pokruszoną fetę i dusić jeszcze 2-3 min. Doprawić solą i pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i łyżeczkę oregano. Nadzienie przełożyć na podpieczony spód.

Składniki na masę do quiche’a

  • 4 jajka
  • 60 ml mleka
  • 80 gr startego parmezanu

Przedostatni etap to przygotowanie masy, którą zalewamy quiche. Używamy do niej składników jak wyżej. Jajka należy wbić do miski, dolać mleko, dosypać parmezan i połączyć w jednolitą masę. Następnie zalać nią przygotowane wcześniej ciasto z farszem. Piec 35 min. w temperaturze 180 st. Przed podaniem odczekać, aż nieco ostygnie.

Co ważne quiche jest dobry zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można przygotować go z wyprzedzeniem.

Wiosenna sałatka jarzynowa z dipem musztardowo-miodowym

To jedna z naszych ulubionym sałat nie tylko jako przystawka na imprezę, ale również jako dodatek do obiadów, lub do schrupania samodzielnie. Jest po prostu pycha. Warzywne składniki to kwestia gustu, ale najważniejszy jest tu musztardowo-miodowy dip, który decyduje o smaku.

Składniki na sałatkę

  • roszponka, młode liście szpinaku lub rukola
  • pomidorki koktajklowe
  • ogórek
  • ser feta
  • papryka
  • pestki dyni lub słonecznika

Liście roszponki, szpinaku lub rukoli myjemy i układamy w misie. Kroimy pomidorki, ogórka, paprykę i wkładamy na liście, później dokładamy pokrojony w kostki lub pokruszony ser feta.

Przepis na dip

Składniki na dip

  • 100 ml oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego (my dodajemy ocet o smaku malinowym)
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy (może być francuska lub Dijon)
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Wszystko razem należy połączyć w mikserze, blenderze lub łyżeczką w kubku jak kto woli. Zestaw składników na dip potraktujcie jako punkt wyjścia do uzyskania własnego smaku, ponieważ ktoś może lubić dip bardziej słodki, kto inny bardziej wytrawny. Podobnie jest z użyciem musztardy. My lubimy francuską, jednak jej nie powinno się blendować z powodu ziarenek gorczycy.

Przygotowane wcześniej warzywa polewamy dipem. Po tym na suchej patelni prażymy słonecznik lub pestki dyni i posypujemy na koniec sałatkę. Gotowe.

Domowe grissini z serem i ziołami

To smaczek, który możecie podawać osobno zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo wtedy są najlepsze lub użyć do humusu lub pasty z tuńczyka, które przygotowaliście wcześniej. Nie są tak chrupkie jak sklepowe grissini, ale są smaczne i szybkie. I co najważniejsze – własne, domowe. Wiecie co jecie.

Składniki

  • 50 gr startego parmezanu lub sera Grana Padano
  • 400 gr mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 20 gr świeżych drożdży
  • 50 gr oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki zagnieść. Można to zrobić manualnie lub w mikserze. Przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 4 równe części (ok. 180 g każda). Każdą część rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pokroić w paski o szerokości 1 cm, opcjonalnie zrolować na kształt paluszków. Układać na przygotowanych wcześniej blachach, zachowując niewielkie odstępy.

Piec jedna blacha po drugiej ok. 10 min (220°C) lub do momentu, aż paluszki nabiorą złotobrązowego koloru. Paluszki z serem i ziołami podawać jako przekąskę.

Powyższy zestaw jest naszym ulubionym zbiorem przepisów na przekąski na imprezę i możemy Wam życzyć już tylko smacznego i udanego spotkania.

Więcej smacznych przepisów znajdziecie na naszym blogu w dziale Przepisy.

PS. Przy przygotowaniu i konsumowaniu tych przekąsek nie ucierpiało żadne zwierzę. Wręcz przeciwnie. Obserwowało i cieszyło się z efektów.

Figiel uwielbia gości i takie historie.

Idź do oryginalnego materiału