5 nowych miejscówek w Łodzi!

jemywlodzi.pl 2 miesięcy temu

Cydrownia serwująca ostrygi, lokal z zapiekankami, burgery z szarpanym mięsem, pizza na kawałki i gofry w Pasażu Schillera.

Sezon wiosenno-letni jak zawsze obfituje w nowe gastro miejscówki. Tym razem mamy dla was 5 zupełnie różnych lokali, z których na pewno każdy wybierze coś dla siebie. Od ostryg przez pizzę, zapiekanki, hot dogi, burgery, aż po gofry i lody. Nie przedłużamy, bo jest kilka adresów do odwiedzenia i mnóstwo rzeczy do spróbowania!

Cidreria (Piotrkowska 79)

Na początek coś idealnie na zaostrzenie apetytu. Cidreria, to pierwsza w Łodzi pijalnia cydrów. Lokal urządzony jest w nowoczesnym stylu – z mnóstwem świateł i neonów. Cydr można popijać na miejscu w lokalu lub w ogródku przed nim (na stojąco przy wysokich stolikach). Cydry jakich tu spróbujecie są produkcji ukraińskiej, przygotowane specjalnie dla Cidreria Bar. W kranach różne smaki: jabłko, wiśnia, truskawka czy gruszka (11,90zł / 300ml). Większość jest półsłodka, natomiast klasyczny jabłkowy cydr dostępny jest także półwytrawny. Latem serwują też Aperol Spritz.

Cidreria

Cidreria to nie tylko cydr, zjecie tu także… świeże ostrygi – przywożone codziennie, w dwóch rodzajach do wyboru: ostryga fine de claire no3 (9,90 zł) lub dutch afflinage no2 (10,90 zł). Możecie zamówić też przygotowywane na miejscu hot dogi z kiełbaską wieprzowo-wołową lub drobiową. W menu 6 rodzajów, m.in. hot dog meksykański z czerwoną fasolą, kukurydzą i jalapeno albo koreański z kimchi i mixem japońskich grzybów (ceny od 8,90 do 10,90 zł).
Cidreria otwarta jest od niedzieli do czwartku w godzinach 12.00 – 1.00, w piątki do 2.00, w soboty do 3.00.

Cidreria
Cidreria
Cidreria

Ms Baguette (Struga 4)

Są tu miłośnicy zapiekanek? Przy Struga otworzyła się nowa miejscówka z zapiekankami i kanapkami. Każda przygotowywana jest na świeżo, na bagietce z dodatkiem pieczarek i sera. Możecie wybrać opcję tradycyjną, do której dobieracie jeden dodatkowy składnik (13 – 20 zł/ 40 cm zapiekanka), albo zdecydować się na bardziej wypasione kompozycje widniejące w menu pod nazwami państw do jakich mają nas przenieść np. Grecja, Jordania albo Włochy. W Ms Baguette znajdziecie zapiekanki mięsne, wege jak i na słodko (z nutellą, serem, gruszką i sosem malinowym). Te bardziej wypasione są w cenach od 22 do 28 zł. Poza zapiekankami przygotowują 30-centymetrowe bagietkowe kanapki w 8 rodzajach do wyboru (19-23 zł) i zapiekane makarony (26-32 zł).
Do Ms Baguette możecie zaglądać od wtorku do czwartku w godzinach 12.00 – 22.00, w piątki i soboty do 4.00, w niedziele od 14.00 do 20.00. W poniedziałki są nieczynni.

Ms Baguette
Ms Baguette
Ms Baguette

Pizza Slice (Pomorska 6)

Kolejny prosty, street-food’owy koncept otworzył się tuż obok Placu Wolności. Jak nazwa rzecze, zjemy tu włoską pizzę na kawałki, ale zamówicie ją też w całości. Ciasto przygotowane na włoskiej mące Molino Grassi i włoskich drożdżach, dojrzewa min. 24h, pieczona jest ok. 4 min w 300 stopniach, w efekcie powstaje pizza w stylu rzymskim. Jeden kawałek jest w cenie od 6 do 8 zł, do wyboru spośród 5 klasycznych kompozycji z włoskimi składnikami. Margherita, Prosciutto e Funghi, Diavola, Vegetariana i bestseller, czyli pizza na czarnym cieście – La Vedova Nera z pesto, rukolą, prosciutto crudo i pomidorkami koktajlowymi. Ceny za całą pizzę zaczynają się od 32 zł za margheritę do 44 zł za czarną pizzę. Możecie złapać ją na drogę lub zjeść na miejscu w lokalu, gdzie jest kilka stolików (niebawem dojdzie kilka miejsc na zewnątrz), albo zamówić z dostawą przez popularne aplikacje online.

pracuje od niedzieli do czwartku w godz. 12.00-21.00, a w piątki i soboty do 22.00.

Pizza Slice
Pizza Slice
Pizza Slice

Szarpanina by SushiArt (Rąbieńska 130/2)

Na chwilę przenosimy się z Centrum na Retkinię, bo właśnie tu otworzył się nowy koncept ekipy SushiArt. Tym razem na tapet wzięli burgery: klasyczne, smash i z szarpanym mięsem. Lokal nie jest duży, ale znajdzie się tu miejsce dla ok. 11 osób. Specjalizują się w burgerach z jednorodnego mięsa 100% wołowego (antrykot) oraz z wolno gotowanym żebrem wołowym. W menu 9 burgerów – znajdziecie opcje klasyczne, ale też bardziej wymyślne jak surf&turf, Azjatę albo Mariano Italiano we włoskim stylu. Cenowo od 35 do 39 zł, z surf&turf w cenie 44 zł. Do karty dodatkowo dołącza burger miesiąca w cenie 34,90 zł.Oprócz burgerów można zamówić załadowane fryty z autorskim serowym sosem, szarpanym żebrem albo z chipsami z włoskiego salami (39-45 zł) oraz makarony – Mac&cheese na udonie lub Muchomorek (udon w sosie grzybowym z polędwicą wieprzową).

Szarpanina by SushiArt pracuje od poniedziałku do czwartku w godzinach 12.00-21.00, w piątki i soboty otwarci są godzinę dłużej, w niedzielę od 12.00 do 20.00.

Szarpanina
Szarpanina

Blush (Pasaż Schillera)

Na deser znów wracamy do centrum, bowiem w Pasażu Schillera wraz z sezonem letnim pojawił się stylowy mini bar serwujący lody, gofry, kawę i zimne napoje. W menu lody tradycyjne (8 zł), premium (10 zł), włoskie dostępne w smakach: śmietanka, pistacja, mix (11 / 15 / 13 zł) i włoskie z croissantem (18 zł). Wśród bestsellerowych smaków znalazły się: latte, śmietanka, pistacja crunch czy whisky jack. Niebawem pojawią się też nowe kompozycje. Na drugą nóżkę – gofry, te w cenach 10 zł za klasycznego, 20 zł za gofra owocowo-śmietankowego, 25 zł za blush special waffles, czyli croaffle z mascarpone, wanilią, owocami, białą czekoladą i limonką. A co do picia? Kawy klasyczne albo w wydaniu letnim, np. orzeźwiające orange espresso, cold brew, mrożona mocha lub latte z karmelem. Wszystko możecie zajadać na leżaczkach lub przy stolikach przed lokalem.

otwarte jest codziennie od 11.00 do 22.00.

Blush
Blush
Idź do oryginalnego materiału