Kuchnia uzbecka, koreańska, japońska i wreszcie dobry kebab w Łodzi! Ostatnie tygodnie wakacji spędźcie na eksplorowaniu tych nowych miejscówek z różnych zakątków świata.
Kebab Spot (Piotrkowska 242/250)
Dominika i Igor, to para która wywróciła łódzki kebabowy świat do góry nogami. Otworzyli się niespełna 4 miesiące temu i od tej pory każdego dnia pod okienkiem ustawia się spora kolejka po ich kraftowy kebab. Od poniedziałku do czwartku oraz w sobotę zjecie tu mięso wołowo-baranie mielone przekładane płatem baranim, w pozostałe dni mięso wołowo-baranie 100% w płatach, dodatkowo codziennie jest kurczak 50/50 przekładane udo z filetem.
Kababy zamówicie w lavashu lub bułce maślanej – te wypieka lokalna piekarnia. Dorzućcie do tego świeżutkie warzywa i sosy własnej receptury: czosnkowo-miętowy, jogurtowy i ostry na sambalu. Ceny są przystępne – za klasyczny kebab w bułce lub lavashu zapłacimy 25 zł – najadłam się nim po kokardkę. Większa opcja jest w cenie 28-30 zł. Jest też kebab samo mięso, amerykański z frytkami, kebab box, a także opcja dla wegetarian z halloumi. Aktualnie zjecie je tylko na miejscu lub zgarniecie na drogę – przed budką jest kilka miejsc siedzących.
otwarty jest od poniedziałku do piątku od 11.00, w soboty od 12.00 do wyczerpania zapasów mięsa (o tym informują na swoim Instagramie).
Turan Restauracja&Bistro (Piłsudskiego 5)
Pozostając w tureckim klimacie przenosimy się do nowej restauracji mieszczącej się w budynku Multikina. Właśnie tu przed paroma miesiącami otworzył się Turan bistro, gdzie serwują dania kuchni środkowoazjatyckiej – uzbeckiej, ujgurskiej, tureckiej i japońskiej. Gotują tu kucharze z Uzbekistanu i Kirgistanu. Menu podzielone zostało na kilka części, w których rozróżnione są poszczególne kuchnie. Znajdziecie w nim takie pozycje jak lagman popularną zupę w Uzbekistanie, pilaw, a także turecki kebab (wołowy, przygotowywany od podstaw na miejscu).
Do tego jeszcze więcej sycących zup mięsnych i wege, dań jednogarnkowych, najróżniejszych mięsiw i potraw z grilla. Wszystko doprawione od serca masą orientalnych przypraw. Również w sekcji napojów możecie odbyć małą podróż – masala chai w kilku odsłonach, turecka cola, kawa po turecku no i obowiązkowo ayran. Lokal jest przestronny i ma dużo miejsc siedzących, z powodzeniem można zorganizować tu przyjęcie. Dania można zjeść na miejscu lub zamówić z dostawą przez popularne aplikacje.
Turan restauracja&bistro otwarte jest codziennie od 10.00 do 23.00.
Joayo K-Food (Piotrkowska 16)
Mamy tu fanów kuchni koreańskiej? Musicie zatem powędrować na Piotrkowską 16 do nowej koreańskiej restauracji w mieście. Pikantne, sycące, aromatyczne i zupełnie nieoczywiste dania pełne orientalnego smaku prosto z Korei Południowej. Zaczynając od przystawek zjecie tu mięsne i warzywne pierożki mandu (6 lub 8 szt) lub smażone placuszki z pikantnym kimchi. Później do wyboru jest 12 dań głównych, którym zawsze towarzyszą 4 małe miseczki z przystawkami (banchan).
Te najbardziej popularne to z pewnością Korean Fried chicken czy wołowina bulgogi. Z tych mniej znanych można przyjrzeć się marynowanej i gotowanej makreli (zorim) albo makaronowi z batatów z ciastem rybnym i warzywami (jabchae). Ceny za danie główne w okolicy 40 zł (najdroższe 49 zł). A co do picia? Koreańskie napoje oczywiście: cocopam – napój kokosowy z żelkami, bong bong – napój z kawałkami winogron, milkis – gazowany napój mleczny, tradycyjne koreańskie herbaty i alkohole (soju, wino ryżowe, piwo koreańskie).
otwarte jest od wtorku do czwartku w godzinach 12.00 – 21.00, w piątki i soboty do 22.00, w niedziele znów do 21.00. Dania można zamawiać z dostawą przez popularne aplikacje.
Hako Poké&Sushi (Wielkopolska 58)
Na koniec nowe sushi na Bałutach. W karcie klasyczne rolki, w których królują łosoś surowy, wędzony, krewetki i wędzony węgorz. Uramaki zamówicie w wersji standard (10 szt) albo większe XL (5 szt). Rolkowe kompozycje są raczej standardowe, bez specjalnych udziwnień i autorskich wymyślnych dodatków. Jest prosto i korzystnie cenowo – za rolkę zapłacimy ok. 30 zł, za zestaw od 59 zł za 22 szt. do 137 zł za 50 szt.
Warto śledzić ich social media, gdzie pojawiają się oferty specjalne jak ostatnio sashimi roll. Oprócz tego zjecie tu bowle w trzech odsłonach: łosoś, kurczak w panko i krewetki w panko (40-45 zł). Hako Sushi kręci też coraz bardziej popularne sushi dogi, czyli sushi w postaci hot-dogów, te dostępne są w opcji z krewetkami lub łososiem (33-34 zł). Sushi stąd można zamówić na wynos z dowozem lub odbiorem (nie zjecie go na miejscu). Zamawiać można telefonicznie lub online za pośrednictwem strony www. Hako Poke & Sushi otwarte jest od wtorku do czwartku od 11.00 do 19.00, w piątki i soboty od 11.00 do 22.00, w niedziele od 13.00 do 19.00