3. sezon programu „Zabójcze potrawy” w Zoom TV!

satinfo24.pl 1 tydzień temu

Cudze chwalicie, swego nie znacie – a przecież najbardziej egzotyczne potrawy często kryją się tuż za rogiem. W najnowszym sezonie „Zabójczych potraw” Jarek Nowak, nieustraszony smakosz i antropolog, udowadnia, iż nie trzeba przemierzać tysięcy kilometrów, by przeżyć kulinarne zderzenie z nieznanym. Od mistycznego Podlasia, przez góralskie Podhale, aż po bezkresne stepy Kazachstanu i greckie wyspy – Jarek ponownie staje do walki z najdziwniejszymi, najbardziej kontrowersyjnymi i (niekiedy dosłownie) zabójczymi smakami świata. Trzeci sezon programu „Zabójcze potrawy” od 23 sierpnia w Zoom TV!

„Zabójcze potrawy” to program podróżniczo-kulinarny, który zabiera widzów w wyprawę szlakiem nietypowych przysmaków – szokujących, niebezpiecznych i pysznych, czyli zabójczych w każdym tego słowa znaczeniu. Prowadzący, antropolog i obieżyświat Jarek Nowak, wyrusza w zakątki Polski i Europy w poszukiwaniu potraw, które mogą budzić odrazę i wyjaśnia, skąd wzięły się specyficzne zwyczaje kulinarne. W każdym odcinku przedstawiciele lokalnych społeczności nie tylko ujawniają tajniki regionalnych przysmaków, ale również dzielą się wierzeniami i zwyczajami związanymi z jedzeniem.

Polska jakiej nie znacie – smaki z głębi tradycji

Podhale i Podlasie – brzmi swojsko, prawda? A jednak właśnie tutaj Jarek zderzy się z kuchnią, która potrafi zaskoczyć choćby największych śmiałków. Na południu czekają mózg barana, końskie nerki i koguci grzebień, które pod okiem Walentego Kani – mistrza i znawcy staropolskiej kuchni – odkryją przed nim niesamowite tradycje tego regionu Polski.

Na Podlasiu będzie jeszcze bardziej mistycznie. Wizyta u Karoliny Morawskiej – zielarki i szeptuchy – to spotkanie z dawną magią, rytuałami i ziołolecznictwem. A wszystko to doprawione smakami regionu, w którym nic się nie marnuje: salceson, kiszka na surowo, chrapy łosia, ogon bobra i bimber znad Buga. Z kolei Sławek „Koci Łeb”, mistrz wędzonek i domowych trunków, pokaże, iż smak prawdziwej tradycji jest intensywny, dymny i nieco niebezpieczny.

Jarek przeniesie się również na północny wschód – do krainy tysiąca jezior, gęstych lasów i bogatych tradycji myśliwskich. To region, gdzie od wieków kultywuje się sztukę polowania, a dziczyzna stanowi istotny element lokalnej kuchni. Nie zabraknie kulinarnych doznań – Jarek skosztuje aromatycznej dziczyzny, przygotowanej według tradycyjnych mazurskich receptur. Będą mu towarzyszyć lokalni pasjonaci, którzy pielęgnują dziedzictwo łowieckie. Mazury to nie tylko raj dla miłośników natury, ale także dla smakoszy, którzy cenią dzikie, autentyczne smaki prosto z lasu.

Kazachstan – pustynna gościnność i końskie mleko

Daleko od domu, na kazachskich bezdrożach, Jarek pozna smak lokalnej gościnności. W menu znajdą się m.in. głowa barana, końskie mleko i serce konia. Podczas wycieczki na step pomoże małemu wielbłądowi i odwiedzi szpital dla zwierząt. Bo „Zabójcze potrawy” to nie tylko jedzenie – to także opowieść o ludziach, rytuałach i naturze, która rządzi się własnymi, brutalnymi prawami.

Grecja – kuchnia z dna morza i mityczne boginie

Z kolei podróż do Grecji to prawdziwa jazda bez trzymanki, tylko dla odważnych. Tym razem w menu Jarka znajdą się m.in.: diabeł morski, grillowany żołądek krowy oraz jeżowce, których nieumiejętne zbieranie może skończyć się paraliżem. Pozna kapitana statku, który zabierze go w rejs do republiki mnichów, a na farmie pod Salonikami odwiedzi Afrodytę pielęgnującą tradycje kulinarne Greków pontyjskich.

„Zabójcze potrawy” – trzeci sezon od 23 sierpnia, tylko w Zoom TV

„Zabójcze potrawy” to podróż po różnorodności kulturowej świata, która pokazuje, jak kategorie „pyszne” i „niejadalne” zmieniają się w zależności od szerokości geograficznej. Program dostarcza również wielu cennych dla turystów porad, m.in. radzi, czego nie jeść, by nie narazić zdrowia i życia podczas egzotycznych podróży. Przede wszystkim jednak uczy tolerancji dla inności, otwierając oczy na zróżnicowanie tradycji kulinarnej świata.

Nowy sezon to ukłon w stronę lokalności, która może być równie szalona i nieprzewidywalna jak egzotyczne podróże. Jarek po raz kolejny udowadnia, iż kulinarne ekstremum zaczyna się tam, gdzie kończy się nasza strefa komfortu – niezależnie od tego, czy to step, grecka wyspa czy własne podwórko.

„Zabójcze potrawy” sezon 3 w Zoom TV od 23 sierpnia – w soboty o 22:00.

foto. Make It

źródło. Zoom TV

Idź do oryginalnego materiału