100 lat temu był na każdym wigilijnym stole. Teraz mało kto pamięta o tym daniu

top.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Przed wojną stoły wigilijne wyglądały inaczej niż dzisiaj. Klasykami, które z nami pozostały, jest m.in. barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami. Jednak niektóre potrawy sprzed 100 lat zostały zapomniane, a szkoda. Poznaj przepis na tradycyjny kwasek wigilijny, który pochodzi z Podkarpacia.

Kwasek wigilijny — składniki

To danie jest pełne aromatu i nie można go porównać ze zwykłym barszczem. Różnorodność składników, użytych do jego przyrządzenia, sprawia, iż jest to nie tylko zdrowa, ale także pożywna zupa. Do przygotowania kwasku wigilijnego potrzebujesz:

  • 1 kg kapusty białej kiszonej,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 2 duże główki białej cebuli,
  • 2 kg ziemniaków,
  • 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno,
  • 4 l wody,
  • łyżka stołowa soli kuchennej.

Produkty użyte do jego przygotowania są proste i ogólnodostępne. Dzięki temu tę zupę mógł przygotować praktycznie każdy. Tradycyjnie, przed wojną, podawano ją z ziemniakami i dzięki temu był jeszcze bardziej sycący.

Sprawdź również: Ulubiona ryba polskiej szlachty bije na głowę karpia. Prawie nie ma ości, jest zdrowa i smaczna

Jak przygotować kwasek wigilijny?

Przygotowanie kwasku wigilijnego zacznij dzień wcześniej od zalania grzybów dużą ilością wody (ok. 750 ml). Na drugi dzień ugotuj je do miękkości, odcedź (zachowaj wywar) i pokrój w paseczki. Kapustę kiszoną "wypłucz" w 4 litrach wody, pozostaw tzw. kwaśną wodę i ⅓ kiszonej kapusty. Gotują ją przez pół godziny. Po tym czasie wsyp kaszę i gotuj, aż zmięknie. Dodaj pokrojone w paski grzyby, sól i część wywaru grzybowego (w zależności od uznania — można dodać choćby cały). Całość zagotuj. Kwasek wigilijny podawaj z ugotowanymi osobno ziemniakami, okrasą z cebulki oraz olejem lnianym.

Zobacz też:

Świąteczny bigos nigdy nie był lepszy. Odkąd go tym podlewam, znika ze stołu w 5 minut

​Zapomnij o rybie po grecku. Z tym sosem goście będą jeść prosto z półmiska

Dorzuć to do barszczu wigilijnego. Goście wyliżą talerze do ostatniej kropelki

Idź do oryginalnego materiału