Warto wiedzieć czego nie trzeba trzymać w lodówce. Dzięki temu oszczędzisz w niej nieraz sporo miejsca. Poniżej sporządziliśmy listę rzeczy, które Polacy często (o dziwo…) trzymają w lodówce, choć wcale te produkty tego nie wymagają.
Czego nie trzeba trzymać w lodówce?
#1 Pomidory
Wszyscy kochamy pomidory, ale one niekonicznie kochają zimno panujące w lodówce. A przynajmniej zupełni go nie potrzebują. Najlepiej przechowywać je w chłodnym, suchym miejscu w temperaturze pokojowej, gdzie zachowają swoją wilgotność.
#2 Owoce cytrusowe
Twoje ulubione owoce cytrusowe, takie jak cytryny, limonki, pomarańcze i grejpfruty są świetnym przykładem żywności, która nie musi być przechowywana w lodówce. Te soczyste owoce najlepiej przechowywać w koszach na owoce na blacie. jeżeli myślisz, iż nie będziesz jeść swoich owoców przez kilka tygodni, wygospodaruj dla nich chłodne, suche i dobrze wentylowane miejsce, np. szafkę, w której będą wisiały do czasu, aż będziesz gotowy je schrupać.
#3 Banany
Aby zachować świeżość bananów, przechowuj je w temperaturze pokojowej z plastikową folią wokół łodyg. Folia powstrzyma je przed wydzielaniem gazu etylenowego, który przyspiesza proces dojrzewania.
#4 Masło
Ponieważ masło jest produktem mlecznym, łatwo zrozumieć, dlaczego większość ludzi uważa, iż musi być przechowywane w niskiej temperaturze. Ale w rzeczywistości tak nie jest: Okazuje się, iż masło może być bezpiecznie przechowywane poza lodówką w szczelnym pojemniku.
#5 Ziemniaki
Przechowywane w papierowej torbie w chłodnym, ciemnym miejscu, takim jak spiżarnia, ziemniaki powinny przetrwać około trzech tygodni. Włożenie ziemniaków do lodówki spowoduje, iż skrobia zamieni się w cukier, co spowoduje, iż ziemniaki będą miały nieprzyjemnie słodkawy smak.
#6 Bazylia
To liściaste zielone zioło rośnie świetnie na słonecznym parapecie, więc dlaczego miałbyś je wkładać do lodówki? Po obcięciu końcówek przechowuj tę aromatyczną roślinę w szklanym słoiku wypełnionym świeżą wodą, a będzie cały czas świeże i ponadto będzie się dalej rozwijało.
#7 Awokado
W przeciwieństwie do w pełni dojrzałego awokado, które powinno być przechowywane w lodówce, niedojrzałe owoce powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Nie jesteś pewien, czy awokado pozostało dojrzałe? Sprawdź czy ugnie się pod lekkim naciskiem, jeżeli nie to masz jeszcze wiele czasu w jego zjedzenie.
#8 Owoce pestkowe
Pozwól brzoskwiniom, morelom, nektarynkom i śliwkom dojrzewać w temperaturze pokojowej. Gdy będą już miękkie i dojrzałe, możesz je przechowywać w lodówce do trzech dni.
#9 Cebula
Cebula nie musi być przechowywana w lodówce przed spożyciem. Jest jednym z produktów spożywczych, które kompletnie nie wymagają przebywania w zimnym miejscu. Najlepiej radzi sobie w spiżarni, z dala od ziemniaków. Warzywa korzeniowe emitują bowiem etylen, który może spowodować, iż Twoja cebula przedwcześnie zgnije.
#10 Chleb
O ile nie jest to odmiana przeznaczona do mrożenia, przechowuj swój chleb w chłodnym, suchym miejscu. jeżeli masz tendencję do bardzo długiego dokańczania go, zdecyduj się na mrożenie chleba zamiast przechowywania go w lodówce. I upewnij się, iż rozmrozisz go całkowicie przed jedzeniem, aby uzyskać jak najlepszą teksturę i smak.