Babka cytrynowa to prawdziwa królowa wśród świątecznych wypieków, nie tylko zajmuje centralne miejsce na stole, ale jest też najczęściej fotografowanym ciastem, którym później chwalimy się na naszych profilach w sieci. Jak uzyskać efekt jak z najlepszej cukierni? Poznaj przepis na babkę cytrynową, za którą otrzymasz rodzinny odpowiednik gwiazdki Michelin.
REKLAMA
Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk
Babka cytrynowa - lista składników
Do zrobienia wielkanocnej babki cytrynowej przygotuj:
formę na babkę
4 duże jajka
120 g skrobi ziemniaczanej
200 g masła
180 g drobnego cukru do wypieków
120 g mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
świeżo otartą skórkę 1 cytryny
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
Wilgotna babka cytrynowa. Sposób przygotowania
Zanim przejdziesz do pracy, upewnij się, iż wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
Masło przełóż do małego garnka, postaw na kuchence i poczekaj, aż się roztopi. Następnie odstaw do wystudzenia.
Wyjmij mikser, do misy tego urządzenia wbij jajka i wsyp cukier. Ubijaj całość na najwyższych obrotach, aż do uzyskania puszystej piany w jasnym kolorze (przez około 10 minut).
Do masy jajecznej przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz skrobię. Całość mieszaj łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
Dodaj skórkę startą z jednej cytryny, sok z połówki cytryny oraz ciepłe masło. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Do gotowej formy przełóż ciasto i wyrównaj do brzegów.
Babkę piecz w temperaturze 175°C bez termoobiegu przez 45 minut (przed wyjęciem warto przeprowadzić test suchego patyczka). Po wyjęciu formy z piekarnika delikatnie wyłóż na paterę gotową babkę i pozostaw do ostudzenia.
Przepis na babkę cytrynową. Lukier i zdobienie
Babka bez lukru będzie niekompletna. Jak przygotować słodką polewę?
Przygotuj szklankę cukru pudru oraz sok z jednej cytryny średniej wielkości.
Następnie ucieraj razem składniki łyżką.
Zbyt rzadką konsystencję możesz zagęścić dodatkową ilością cukru pudru. Zbyt gęsty lukier będzie wymagał więcej soku z cytryny.
A czym przyozdobić babkę cytrynową, aby prezentowała się jak z najlepszej cukierni? Idealne będą cienkie plastry cytryny lub jadalne kwiaty, np. bratki. W internecie możesz też kupić gotową mieszankę kolorowych płatków, które stworzą kolorową kompozycję. Nie bez znaczenia jest też patera do ciasta. Dodatkowo możesz na niej położyć ozdobną serwetkę lub przewiązać nóżkę kokardką.