Zwyciężczyni „MasterChefa Junior” gotuje na jachcie. Radzi sobie lepiej niż niejeden szef kuchni

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Hela Kłobucka gotuje na jachcie - Pyszności; foto: Canva


Bycie profesjonalnym kucharzem to ciężki kawałek chleba. Zostanie szefem kuchni — to wyzwanie jeszcze trudniejsze. Tymczasem Hela Kłobucka, zwyciężczyni „MasterChefa Juniora” sprawia wrażenia, jakby podążanie tą drogą nie sprawiało jej żadnej trudności. Ostatnio młoda kucharka pokazała, iż potrafi gotować choćby w trudnych warunkach. Zobacz, co przyrządziła na… jachcie!

Odwaga, wytrwałość, silna wolna i mnóstwo, naprawdę mnóstwo talentu. Te wszystkie cechy sprawiły, iż Hela Kłobucka zwyciężyła siódmą edycję „MasterChefa Juniora”. Dwunastoletnia wówczas poznanianka zachwyciła jury swoimi popisowymi daniami, a dzisiaj pokazuje, iż niestraszne jest jej gotowanie również na środku morza.

Hela Kłobucka gotuje na jachcie – Pyszności; foto: Youtube

Być może to właśnie nietypowe warunki, w których przyszło gotować młodej mistrzyni kulinarnej, sprawiły, iż wybór głównego składnika padł na krewetki. Przyrządzona przez Helę potrawa zdaje się niemal pachnieć przez ekran; wygląda bosko i z całą pewnością tak samo smakuje. Jak się tego dowiedzieć? Najpierw zobacz przepis zwyciężczyni kulinarnego show. Następnie wciel go w życie i daj nam znać, jak wyszło. My też właśnie się za to zabieramy!

Krewetki z czosnkiem by Hela Kłobucka

Składniki:

  • 10-12 dużych krewetek,
  • 1 główka czosnku,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki białego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • płatki chilli,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki obierz. Hela Kłobucka poleca pozostawić im ogon i głowy, ponieważ — jak tłumaczy — jest w nich najwięcej smaku, którego nie chcemy przecież zmarnować. Nakrój je po całej długości (od strony grzbietu) i wyciągnij przewód pokarmowy.
  2. Rozgrzej patelnię i smaż krewetki po minucie z obu stron. Po tym czasie zalej je oliwą z oliwek. Dodaj obrane ząbki czosnku.
  3. Po chwili możesz już doprawić danie. Dodaj sporą garstkę cukru, sól, odrobinę płatków chilli i świeżo mielony pieprz.
  4. Do krewetek wlej teraz nieco białego wina i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i gotowe! Ta potrawa doskonale smakuje z pajdą świeżego pieczywa, a Hela Kłobucka rekomenduje zjadanie jej prosto z patelni. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału