Zwróć uwagę na jedną rzecz. Dzięki temu kupisz najlepszego arbuza

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Arbuz jest czasem niedobry, dlatego też trzeba wybrać odpowiedni okaz (fot. Pysznosci)


Arbuz jest chyba najbardziej wyczekiwanym letnim owocem. Jest idealny na upały, gdyż skutecznie gasi pragnienie i do tego jest smaczny. Nie zawsze jednak udaje nam się znaleźć idealną sztukę. Na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się być w porządku, a gdy go rozkroimy, naszym oczom ukazuje się coś okropnego. Miąższ jest gąbczasty i smakuje okropnie. Jak uniknąć tej przykrej niespodzianki?

Czytaj też:Co stanie się, jeżeli połkniesz pestki arbuza? Dietetyk wyjaśnia krok po kroku

Owoc pełen zdrowia

Arbuz składa się przede wszystkim z wody (92 procent), cukru oraz składników odżywczych. Nic więc dziwnego, iż orzeźwia i gasi pragnienie. Powinniśmy sięgać po niego podczas upałów, by zapobiec udarowi cieplnemu. Ma tylko 36 kcal w 100 gramach, więc możemy się nim zajadać na diecie. W owocu znajdziemy też potas, który reguluje gospodarkę elektrolitową.

Najważniejszy jest jednak czerwony barwnik, czyli likopen. Ma on adekwatności przeciwutleniające, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie tętnicze. Arbuzy świetnie sprawdzają się jako składnik deserów, koktajli oraz sałatek owocowych z fetą.

Czasem zdarza się, iż arbuz jest niedobry

Co robić, by kupić idealny owoc? Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na jego wielkość. Najlepsze będą średnie okazy. Małe są zwykle mało słodkie, duże zaś – przejrzałe. Kolejny aspekt to waga. Im są cięższe, tym lepiej. Oznacza to, iż są soczyste. Powinniśmy też zwrócić uwagę na kolor skórki – najlepsze okazy mają ciemnozieloną barwę oraz żółto-brązowe rysy.

Arbuz jest czasem niedobry, dlatego też trzeba wybrać odpowiedni okaz (fot. Pysznosci)

Przed nami jeszcze jeden krok – trzeba zastukać w arbuza. jeżeli usłyszymy dudnienie, śmiało możemy go kupić. Brak dźwięku jest oznaką tego, iż owoc jeszcze nie dojrzał.

Co w przypadku, gdy chcemy kupić tylko kawałek? Wtedy musimy sprawdzić, czy arbuz ma intensywny, czerwony kolor i czarne pestki. Taki owoc musimy zjeść maksymalnie w ciągu dwóch dni od zakupu. Całego arbuza możemy przechowywać choćby przez 3 miesiące. Musimy jednak zapewnić mu odpowiednie warunki, czyli temperaturę pokojową oraz zacienione miejsce.

Idź do oryginalnego materiału