Zupełnie inny przepis na wielkanocny żurek. To będzie hit tegorocznych świąt

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Żurek na Wielkanoc udekoruj kiełkami zielonego groszku - Pyszności; Fot. Adobe Stock


Żurek na Wielkanoc gotujesz w oparciu o tradycyjne receptury, ale chcesz tchnąć w nie coś nowego? jeżeli lubisz małe eksperymenty w kuchni, możesz zaserwować tę zupę w innej odsłonie. Ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Nie zmienia całkowicie smaku żurku, a nieco go urozmaica, dodaje więcej aromatu i… koloru.

Chcesz zaskoczyć domowników nietypowym żurkiem? Wypróbuj ten przepis na tradycyjną zupę. Jest urozmaicony smakiem polędwicy i kiełbasy wiejskiej oraz udekorowany kiełkami zielonego groszku. Do tego dobrze wysmażony boczek i tłuczone ziemniaki. Ta nieco inna, ale nie gorsza wersja żurku podbije podniebienia domowników. To połączenie klasyki z nutką nowoczesności. jeżeli chcesz samodzielnie przygotować zakwas, przepis znajdziesz TUTAJ.

Przepis na żurek na Wielkanoc w nowej odsłonie

Składniki:

  • zakwas na żur
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g kiełbasy wiejskiej
  • jajka ugotowane na twardo
  • 500 g boczku
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 3 litry bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz, majeranek
  • 4 suszone liście laurowe
  • gałązka kopru
  • kiełki zielonego groszku
  • olej do smażenia

Żurek na Wielkanoc udekoruj kiełkami zielonego groszku – Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokrój w półplastry, a polędwicę w wąskie paski. Następnie podsmaż mięsa.
  2. Pokrój pieczarki w paski, a cebulę w piórka. W głębokim garnku rozgrzej olej i podsmaż pieczarki oraz cebulę, kiedy ładnie zarumienią się, dodaj kiełbasę i polędwicę.
  3. Kiedy całość podsmaży się, wlej do garnka niewielką ilość bulionu i duś całość ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie dolej zakwas, a następnie resztę bulionu. Gotuj wszystko na wolnym ogniu.
  5. Marchew pokrój w talarki i również dorzuć ją do gotującego się żurku.
  6. Dodaj liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek.
  7. Gotuj całość aż zmięknie marchew (powinna być lekko twarda).
  8. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Zestaw żurek z ognia, dopraw solą i pieprzem.
  9. Boczek pokrój w cienkie plastry i smaż, aż stanie się chrupiący.
  10. Ziemniaki ugotuj i utłucz.
  11. Żurek podawaj z ziemniakami, jajkiem ugotowanym na twardo przekrojonym na pół, upieczonym boczkiem i kiełkami zielonego groszku.

Żurek wielkanocny w nowoczesnej odsłonie – z puszystym jajkiem

Do tak przyrządzonego żurku możesz dodać jeszcze więcej nowoczesności i przygotować puszyste jajko. Nie potrzebujesz do tego żadnych dodatkowych składników, jajeczną „chmurkę” uzyskasz, ubijając białka na sztywną pianę. Taki dodatek fantastycznie będzie prezentował się na talerzu obok dekoracji z boczku i kiełek z zielonego groszku. Przygotowanie puszystego jajka nie zajmuje dużo czasu i bez problemu przygotuje je każdy.

Oddziel żółtka od białek tak, aby zachować je w zwartej formie, najlepiej wbić każde żółtko do osobnej miseczki. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wyłóż ubite białka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc „chmurki”. Zanim wrzucisz je do piekarnika, zrób w nich małe wgłębienia przy pomocy łyżki (wielkości żółtek). Wstaw „chmurki” do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. i piecz 4-5 minut. Po tym czasie uzupełnij wgłębienia żółtkami i piecz przez kolejne 3-4 minuty.

Zobacz także przepis na staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree:

Idź do oryginalnego materiału