Warto wiedzieć, iż w Polsce sezon na fasolkę szparagową przypada na okres od czerwca do września. Z tej prostej przyczyny zupa z fasolką szparagową to idealne danie na lato. Można przygotować dwie wersje potrawy - aromatyczną zupę z warzywem w całości lub aksamitny krem. Udało nam się zdobyć przepisy od pani z koła gospodyń wiejskich. Przekażemy wam je w tym artykule.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]
Zupa z fasolki w klasycznej odsłonie - prosty przepis od pani z koła gospodyń wiejskich
Nie ma nic lepszego od zupy domowej roboty. Fasolka szparagowa najlepiej smakuje latem, kiedy mamy ją z pewnego źródła. Przygotowanie klasycznej zupy nie zajmie dłużej niż pół godziny. Oto przepis:
Składniki:
1,5 l bulionu;
1 łyżka oliwy;
1 cebula;
1 łyżka masła;
połowa dużego pora;
1 włoszczyzna;
kilka ziemniaków;
400 g zielonej fasolki szparagowej;
koper;
śmietana do smaku;
opcjonalnie: różne rodzaje wiejskich kiełbas (jeśli zależy nam na pożywniejszej zupie).
Wykonanie:
Cebulę obierz, posiekaj, podduś w garnku.
Dołóż pokrojonego pora.
Opcjonalnie: dodaj pokrojone (lub w całości) kiełbasy.
Dodaj przeciśnięty czosnek.
Dodaj obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę.
Wlej gorący bulion. Dopraw do smaku przyprawami.
Warzywa gotuj przez kwadrans i później dodaj umytą fasolkę szparagową (odkrój od niej końcówki).
Po ugotowaniu odstaw z ognia i dodaj śmietanę. Nie zapomnij o wyrównaniu temperatury podczas zabielania.
Zupa krem z fasolki szparagowej - podawaj ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami
Krem z fasolki szparagowej może być serwowany zarówno na co dzień jak i przy bardziej wykwintnych obiadach. Co więcej, taka zupa rewelacyjnie sprawdzi się podczas romantycznej kolacji we dwoje. Możesz podawać ją solo lub z ulubionymi dodatkami (na przykład z grzankami czosnkowymi).
Składniki:
2 łyżki oliwy;
1 cebula;
kilka ząbków czosnku;
250 g pietruszki;
kilka ziemniaków;
400 ml bulionu;
1 puszka fasolki w zalewie lub 300 g świeżej fasolki szparagowej;
sól, pieprz;
odrobina soku z cytryny;
pół szklanki mleka;
1 śmietanka kremowa.
Wykonanie:
Cebulę obierz i posiekaj. Dodaj do niej posiekany czosnek. Podduś chwilę na małym ogniu.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój. To samo zrób z pietruszkami.
Dodaj do garnka. Następnie dolej bulion i dołóż fasolkę.
Dopraw sokiem z cytryny i przyprawami.
Całość gotuj do czasu, aż warzywa zmiękną.
Po ugotowaniu dodaj śmietankę z mlekiem. Pamiętaj, o wyrównaniu temperatury podczas zabielania.
Po ostudzeniu zblenduj zupę na aksamitny krem.
Zupę podawaj z ulubionymi grzankami bądź groszkiem ptysiowym.
Jak zrobić grzanki czosnkowe?
Składniki:
1 bagietka;
1 czosnek;
masło
Wykonanie:
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Połącz z masłem.
Pokrój bagietkę i posmaruj masłem.
Wstaw na 10 minut do piekarnika. Temperaturę ustaw na 180 stopni.
Po upieczeniu pokrój.
Tak przygotowane grzanki możesz serwować z zupą.
Opcjonalnie możesz dodać więcej przypraw. Na przykład majeranek, tymianek, bazylię.
Zobacz też: Błyskawiczne ciasto z airfryera - puszyste, wilgotne i truskawkowe. Czego chcieć więcej?