Zupa z buraków z ziemniakami na rodzinny obiad. Fenomenalny przepis z warzywami korzeniowymi. To danie robiły nasze babcie
W skrócie
- Zupa z buraków – przepis na pożywny obiad
- Jak zrobić zupę z buraków?
Najprostsza zupa z buraków to rozgrzewające i sycące danie dla całej rodziny. Stare przepisy z czasów PRL-u często wzbogacały smak zupy buraczkowej przez dodanie do niej pokrojonych ząbków czosnku, albo kwasu z kiszonej kapusty. Smak zupy z buraków może być też w nieoczywisty sposób złagodzony dodatkiem pieczonego jabłka. Zupa buraczkowa może być też ugotowana na mięsie lub wzbogacono dodatkiem mięsa z wcześniej ugotowanego rosołu.
Zupa z buraków – przepis na pożywny obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g ugotowanych buraków,
- 1,5 l wody, rosołu lub bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki białej fasoli perłowej,
- 1/4 małej główki białej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- 1/4 selera korzeniowego,
- 4 ziemniaki.
Zupa z buraków – przepis na pożywny obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g ugotowanych buraków,
- 1,5 l wody, rosołu lub bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki białej fasoli perłowej,
- 1/4 małej główki białej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- 1/4 selera korzeniowego,
- 4 ziemniaki.
Do smaku:
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 liść laurowy,
- sok z cytryny.
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki śmietany lub mleka,
- 10 g mąki,
- 20 g posiekanej natki pietruszki lub koperku.
Czytaj także: Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i bardzo pożywna
Jak zrobić zupę z buraków?
Przygotowanie:
- Ugotowane i obrane buraki należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolę należy opłukać pod bieżącą wodą.
- Marchewkę, seler korzeniowy, por i kapustę należy obrać, umyć i odpowiednio zetrzeć na grubej tarce lub poszatkować.
- Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki, oprócz ziemniaków, należy umieścić w garnku i zalać wrzątkiem. Powinno być go tyle, aby przykryć warzywa.
- Następnie należy dodać wszystkie przyprawy, poza sokiem z cytryny i całość gotować przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.
- Do zupy z buraków trzeba dodać ziemniaki i gotować jeszcze przez 10-15 minut.
- Po tym czasie do zupy z buraków można dodać fasolę i opcjonalnie można zaprawić ją mlekiem lub śmietaną wymieszaną z mąką pszenną.
- Przed podaniem zupę z buraków warto doprawić sokiem z cytryny i udekorować posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: