Zupa z bobem na sezonowy obiad. Sprawdź przepis na sycące danie na lato. Pyszny sposób na przemycenie warzyw

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Zupa z bobem to zdrowe danie, które można gwałtownie ugotować na obiad. Wcześniej przygotowane warzywa przyspieszą przygotowanie posiłku. Zupa krem to także metoda na przemycenie warzyw choćby niejadkom. Podpowiadamy sposób na domową zupę z wykorzystaniem łuskanego bobu.

Zupa z bobem – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego i wyłuskanego bobu,
  • 5 ugotowanych młodych ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 20 ml oleju,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 5 g soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego.

Jak zrobić zupę krem z bobu?

Przygotowanie:

  1. Ugotowane wcześniej młode ziemniaki trzeba pokroić w kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie trzeba rozgrzać olej i podsmażyć ziemniaki.
  3. Następnie należy dorzucić wyłuskany i ugotowany wcześniej bób.
  4. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. A czosnek w plasterki.
  5. Warzywa należy dodać do ziemniaków z bobem, doprawić i zalać bulionem warzywnym.
  6. Zupę z bobem należy gotować około 15 minut.
  7. Następnie należy ją zmiksować na gładki krem przy pomocy blendera manualnego.
  8. Gotowa zupa krem może być podawana z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym szczypiorkiem, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Czytaj także: Jak ugotować bób? Przetestuj sprawdzoną metodę na krzepkie warzywo. Oto zdrowa przekąska na lato

Mrożony bób do zupy

Poza sezonem na bób można korzystać z mrożonek. Warto wiedzieć, iż zupa z bobu mrożonego będzie gotować się nieznacznie dłużej niż ze świeżych warzyw. Taką zupę można doprawić intensywnymi przyprawami np.: szczyptą mielonego curry.
Mamy nadzieję, iż zainspirujemy was do ugotowania pożywnej zupy z dodatkiem świeżego bobu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału