Zupa z bobem – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego i wyłuskanego bobu,
- 5 ugotowanych młodych ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 20 ml oleju,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 5 g soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego.
Jak zrobić zupę krem z bobu?
Przygotowanie:
- Ugotowane wcześniej młode ziemniaki trzeba pokroić w kostkę.
- W garnku o grubym dnie trzeba rozgrzać olej i podsmażyć ziemniaki.
- Następnie należy dorzucić wyłuskany i ugotowany wcześniej bób.
- Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. A czosnek w plasterki.
- Warzywa należy dodać do ziemniaków z bobem, doprawić i zalać bulionem warzywnym.
- Zupę z bobem należy gotować około 15 minut.
- Następnie należy ją zmiksować na gładki krem przy pomocy blendera manualnego.
- Gotowa zupa krem może być podawana z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym szczypiorkiem, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Czytaj także: Jak ugotować bób? Przetestuj sprawdzoną metodę na krzepkie warzywo. Oto zdrowa przekąska na lato
Mrożony bób do zupy
Poza sezonem na bób można korzystać z mrożonek. Warto wiedzieć, iż zupa z bobu mrożonego będzie gotować się nieznacznie dłużej niż ze świeżych warzyw. Taką zupę można doprawić intensywnymi przyprawami np.: szczyptą mielonego curry.
Mamy nadzieję, iż zainspirujemy was do ugotowania pożywnej zupy z dodatkiem świeżego bobu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: