Zupa pomidorowa jest zbyt kwaśna? Ten składnik pozwoli ją uratować

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa pomidorowa - Pyszności; Foto Canva.com


Podczas niedzielnego obiadu na stole królował rosół? Jest więc bardzo duże prawdopodobieństwo, iż na kolejny dzień w twoim domowym menu pojawi się zupa pomidorowa. Gotuje się ją szybko, bo na bazie niedzielnego rosołu, dodając pomidory i przyprawy. A co zrobić w sytuacji, gdy ta popularna zupa wyjdzie zbyt kwaśna? Na szczęście jest na to bardzo proste rozwiązanie.

Gdybyśmy stworzyli ranking ulubionych zup Polaków, to z pewnością pomidorówka znalazłaby się w czołowej trójce zestawienia. Niezależnie od tego, czy podaje się ją z ryżem, czy ulubionym makaronem, to zachwyca smakiem i aromatem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, bo wystarczy odrobina niedzielnego rosołu. Czasem jednak mogą pojawić się dość nieprzewidziane sytuacje. Pomimo odpowiednich proporcji i sposobu przygotowania, zupa może wyjść zbyt kwaśna. Na szczęście, można temu zaradzić w bardzo prosty sposób.

Zupa pomidorowa – prawdziwy klasyk wśród zup

Zupa pomidorowa to danie, które większości osób kojarzy się z beztroskim czasem dzieciństwa. Czy jest tu osoba, która nie lubi tej zupy? Z pewnością nie. Jej wyjątkowość tkwi przede wszystkim w smaku i prostocie przygotowania. Wystarczy, iż dodasz koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy lub świeże pomidory do rosołu, by wyczarować tę pyszną i pożywną zupę.

Zupa pomidorowa – Pyszności; Foto Canva.com

Zupa pomidorowa powinna mieć zbilansowany słodko-kwaśny smak. Jest on uzależniony od wielu składników, ale najważniejszą rolę odgrywają tu pomidory. Dodając je do zupy, możesz uzyskać zupełnie inny od zamierzonego efekt. Zbyt kwaśne pomidory spowodują, iż i pomidorówka taka będzie. Na szczęście, jest sposób, który pomoże ci ją uratować. Wystarczy, iż dodasz składnik, który z pewnością znajduje się w twojej kuchni.

Jak uratować zbyt kwaśną zupę pomidorową?

Możliwości jest kilka, ale tą najpopularniejszą będzie soda oczyszczona. Dodając pół łyżeczki sody na około 5-litrowy garnek, wyeliminujesz niepożądany kwaśny smak. Jak to możliwe? Soda jest składnikiem o odczynie zasadowym, który pomaga odkwasić zupę. Co ważne, ma ona neutralny smak, przez co ty, jak i twoi domownicy, w ogóle nie poczujecie tego, iż została wykorzystana. Zupa pomidorowa wyjdzie przepyszna!

Soda oczyszczona – Pyszności; Foto: Canva.com

Soda oczyszczona nie jest jedyną możliwością. W zależności, od tego, jakie składniki masz w swoim domu, pomidorową, jak i inne zupy, możesz odkwasić również poprzez wykorzystanie:

  • miodu lub cukru – słodki smak podbija smak kwaśnych potraw; pamiętaj, by stosować te produkty z rozsądkiem;
  • śmietany lub mleka – dodatek śmietany kremówki zminimalizuje kwasowość zupy; im tłustsza śmietana, tym lepiej;
  • słodkich warzyw – świetnie sprawdzi się tu marchew, dynia lub bataty;
  • ryż – podaje się go dość często z zupą pomidorową – teraz już wiesz, dlaczego.

A co powiesz na wielkanocny krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału